Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отбелязваме Ивановден като национален празник

Снимка: sabori.bg

Ден след Богоявление на 6-ти януари, православната ни църква отбелязва Събор на св. пророк Йоан Предтеча и Кръстител Господен. В страната ни, празникът е известен като Ивановден, на който празнуват над 347 хиляди именници.

В прослава на св. Йоан Кръстител, православната църква е определила шест дни в годината, както и всеки вторник, а най-тържественото му отбелязване е днес, когато се възпоменава най-важната мисия на живота му – да подготви пътя пред Спасителя и да извърши Кръщението Му.

В България, заедно с Йордановден, това са най-почитаните зимни празници, които народът ни свързва с очистващата сила на водата и новото начало. Така например, в павликенското село Караисен празникът се отбелязва с единствения за страната ни обичай - Иванови влачуги. На този ден всички именници, младоженци, моми и ергени се дърпат към чешмата, за да бъдат изкъпани за здраве. Друг интересен народен ритуал е "Къпанки", в село Реселец, община Червен бряг. Там обичаят за здраве датира от древни времена и е запазен единствено в това населено място. Според поверието, носачи пренасят срещу заплащане през местната река Ръчене всички Ивановци ергени, както и моми. Който обаче не си плати, го топват във водата. След като ги пренесат през реката, на отсрещната страна е подготвена почерпка, с котле с червено вино, греяна ракия, мезета и прословутия реселешки воден лук.

Според поверието, който се къпе на Ивановден, не боледува цяла година.


Още от категорията

Чанове и хлопки огласят Широка лъка на кукерския събор „Песпонеделник“

Традиционният кукерски събор „Песпонеделник“ се завръща в Широка лъка след двегодишна пауза заради епидемията от коронавирус. В него шест състава от различни фолклорни области под звуците на чанове и хлопки ще разиграят обред за прогонване на злото...

публикувано на 05.03.23 в 06:00

С конски надбягвания отбелязваме Тодоровден

Православните християни днес отбелязват Тодоровден, известен още като Конски Великден. Според традицията конете се захранват, а след това се правят конски надбягвания, наречени кушии. Замесва се също Тодоров хляб, върху който се поставя стилизирана..

публикувано на 04.03.23 в 10:19
Снимка: НЧ „Васил Левски – 1900”, с. Войнягово

Кукери от с. Войнягово завладяват Индия

Част от кукерския състав към читалище „Васил Левски – 1900“ в село Войнягово ще представи България на прием в посолството в Делхи по случай националния празник 3 март. Поканата е отправена от посланика ни в Индия Н. Пр. Елеонора Димитрова, а събитието..

публикувано на 01.03.23 в 05:35