Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 3% се увеличават обажданията за физически или психически тормоз над подрастващи

Номер 116 111 е на разположение и за гражданите, пристигащи от Украйна

Снимка: Държавна агенция за закрила на детето

Всеки човек понякога се нуждае от рамо, на което да се облегне, и от приятел, с когото да сподели. Когато обаче си дете или вече навлязъл в турболентните години на съзряването, да намериш кой да те изслуша, успокои и посъветва може не просто да те промени, но понякога и да спаси живота ти. Затова и все повече подрастващи се доверяват и разкриват себе си пред един по-особен приятел – той не съди, не назидава, а вместо обичайната припряност проявява съпричастност и помага.

Националната телефонна линия за деца 116 111 към Държавната агенция за закрила на детето е приела през изминалата година 28 400 обаждания. Над хиляда от тях или 3,3% повече в сравнение с 2021 г. са свързани с деца, подложени на физически или психически тормоз, а двайсет и пет момчета и момичета са споделили, че мислят за самоубийство. На спешния телефон денонощно отговарят психолози, за да окажат подкрепа на децата и семействата им.


Повече от 55% от обажданията са от деца – прави равносметка за м.г. експертът в агенцията Георги Иванов. – Типичният им профил е тийнейджъри между 14 и 17 години, а броят на момчетата и на момичетата е почти еднакъв. Разбира се, на линията звънят също родители, съседи, граждани, професионалисти, които работят с деца. Наблюдаваме положителна тенденция за драстично увеличение на обажданията от други институции – с 54% от страна на медицинския персонал, с 65% от учебните заведения и с 84% от структурите на МВР.”

Най-често децата търсят съвет за взаимоотношенията си, защото имат потребност да общуват. И тъй като се чувстват пренебрегнати и неразбрани от близките или връстниците си, споделят за семейни проблеми и училищен тормоз. По-чувствителните пък трудно се адаптират при преместване в ново училище, където се чувстват изолирани и неразбрани, и също търсят консултант. “С децата трябва да се говори, ние искаме те да знаят, че телефонната линия е винаги на тяхно разположение, но това се отнася и за всеки възрастен, загрижен за дете”, подчертава експертът.


Когато постъпват обаждания или сигнали в Държавната агенция за закрила на детето, свързани с насилие или друг риск, веднага биват уведомявани компетентните за случая институции – понякога и районната прокуратура.

Ако се получи обаждане за риск от самонараняване или суицидни намерения, веднага се изпраща екип на полицията, на “Спешна помощ”, на отделите по закрила на детето – разказва Георги Иванов. – Ние проследяваме всеки постъпил сигнал и оказваме физическа подкрепа за решаване на определени казуси до отпадането на пълния риск за детето. Но първото и най-важно нещо е да се свали психическото напрежение и то да се успокои. Защото мисленето на децата и особено на тийнейджърите, които постоянно търсят себе си и влизат в различни роли чрез идоли, чрез певци, е такова, че и най-малкият проблем за тях изглежда чудовищен.”


Според експерта именно възрастните трябва да им дадат добрия пример и да ги научат, че да говорят и да търсят решение на всеки проблем без агресия е правилният начин. А ако самите те се нуждаят от отговори относно възпитанието и общуването с деца, винаги могат да се обадят на националната телефонна линия. През м.г. броят на майките, потърсили някакъв вид помощ чрез тази социална услуга, се е увеличил с цели 28%, докато този на бащите е намалял с 5%.

Номер 116 111 като част от глобалната мрежа от национални телефонни линии за деца Child Helpline International е на разположение и за гражданите, пристигащи от Украйна. Въпреки че са евакуирани от Киев, украинските консултанти продължават да осигуряват психологическа подкрепа на децата.

Текст: Диана Цанкова (по интервю на Спас Крайнин, БНР-“Хоризонт”)

Снимки: Държавна агенция за закрила на детето, freepik.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00