Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Искърското" – първото хоро на Дико Илиев

На 15 февруари 2023 година се навършиха 125 години от неговото рождение

Маестро Дико Илиев на среща с военен оркестър
Снимка: dikoiliev.com

Композитор, диригент, самороден талант, уникално явление в българската култура, Дико Илиев е автор на десетки хора, ръченици, но също на валсове, маршове и други произведения за духов оркестър. От десетилетия с неговото "Дунавско хоро" българите започват всяка своя Нова година.

Любовта на Дико Илиев към музиката се дължи на северняшкия музикален фолклор, който присъствал в изобилие в детството му. Нямало народно веселие в родния му край, без на него да засвири духовата музика. Самият Дико по-късно се обучава в школата към Военния духов оркестър на град Орхание (дн. Ботевград, Западна България), а само на 14-годишна възраст тръгва по пътищата на войната, като част от духовия оркестър на 16-и Ловчански полк, влизащ в състава на Първа българска армия.

През 1917 година, по време на Първата световна война, в окопите, Дико пише и първото си хоро –“Искърското”. Именно него ще чуем днес в края на предаването ни. Записът, който ви предлгаме е от фонда на БНР, а изпълнението – на Духовия оркестър на Висшето военно-транспортно училище "Тодор Каблешков", гр. София. Диригент е Дико Илиев.

Повече за живота и творчеството на Дико Илиев разказва публикацията от архива на Радио България: "Спомен за Дико Илиев"

Редактор: Красимир Мартинов

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05