Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Искърското" – първото хоро на Дико Илиев

На 15 февруари 2023 година се навършиха 125 години от неговото рождение

Маестро Дико Илиев на среща с военен оркестър
Снимка: dikoiliev.com

Композитор, диригент, самороден талант, уникално явление в българската култура, Дико Илиев е автор на десетки хора, ръченици, но също на валсове, маршове и други произведения за духов оркестър. От десетилетия с неговото "Дунавско хоро" българите започват всяка своя Нова година.

Любовта на Дико Илиев към музиката се дължи на северняшкия музикален фолклор, който присъствал в изобилие в детството му. Нямало народно веселие в родния му край, без на него да засвири духовата музика. Самият Дико по-късно се обучава в школата към Военния духов оркестър на град Орхание (дн. Ботевград, Западна България), а само на 14-годишна възраст тръгва по пътищата на войната, като част от духовия оркестър на 16-и Ловчански полк, влизащ в състава на Първа българска армия.

През 1917 година, по време на Първата световна война, в окопите, Дико пише и първото си хоро –“Искърското”. Именно него ще чуем днес в края на предаването ни. Записът, който ви предлгаме е от фонда на БНР, а изпълнението – на Духовия оркестър на Висшето военно-транспортно училище "Тодор Каблешков", гр. София. Диригент е Дико Илиев.

Повече за живота и творчеството на Дико Илиев разказва публикацията от архива на Радио България: "Спомен за Дико Илиев"

Редактор: Красимир Мартинов

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05