Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Музикалната академия в София чества 124 години от рождението на Панчо Владигеров

Снимка: nma.bg

На днешната дата, преди 124 години, е роден българският композитор, диригент, педагог и общественик проф. Панчо Владигеров (13.03.1899-08.09.1978). Авторът на популярната рапсодия "Вардар" е патрон на Националната музикална академия в София, която е създадена през 1921 г. с Указ на цар Борис III.

Днес Академията ще отпразнува годишнината от рождението на именития музикант с тържествен концерт, в който ще звучат негови творби. От 13.30 ч. в концертната зала на Академията приветствие ще отправи ректорът проф. Сава Димитров. Слово в чест на учителя Панчо Владигеров, преподавал 40 години в Музикалната академия и под чието ръководство много български таланти правят първите си стъпки като композитори, ще произнесе проф. д-р Снежина Врангова. В рамките на събитието ще бъде отпразнувано и приятелството между Българското национално радио и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" чрез подписването на Договор за партньорство. Двете национални институции ще бъдат представлявани от Милен Митев - генерален директор на БНР и проф. Сава Димитров – ректор на НМА.

Текст: Диляна Трачева

Още от категорията

"Остани както преди" – Искрен Пецов на 60

На 7-ми септември тази година Искрен Пецов навършва 60 години. Познаваме го най-вече като певец, но като автор има повече от 70 песни, музика, текст и аранжимент. Концертите и турнетата, в които е участвал, дори самият той не може да изброи – над 1500..

публикувано на 07.09.23 в 10:15

Кавалджията Теодоси Спасов тръгва на турне в САЩ и Канада

Българският музикант Теодоси Спасов заедно с фолклорен квинтет тръгва на турне из САЩ и Канада от 24 септември до 6 октомври. На 24 септември музикантите ще изнесат концерт в Чикаго, на 27 септември - в Ню Йорк, на 29 септември - в Питсбърг, на 30 септември..

публикувано на 05.09.23 в 18:29
Соня Йончева

Соня Йончева води у нас звезди на световната оперна сцена

Оперната звезда Соня Йончева ще събере в София елита на музикалната сцена за специалния сезон “Съкровени гласове”, съобщиха от нейния екип. Всеки месец от октомври до май 2024 г. продуцентската й компания ще представя актуални имена от света на операта...

публикувано на 05.09.23 в 11:03