Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България и Израел активизират сътрудничеството в IT и комуникациите

Снимка: Министерство на икономиката

Българският износ за Израел бележи ръст от близо 36% през 2022 г. Това стана ясно на среща в Израел между министрите на икономиката и индустрията на България и Израел Никола Стоянов и Нир Баркат. Износът от България заема около 80% от двустранния стокообмен, който към днешна дата възлиза на близо 400 млн. щ.д.

„Предвид географската ни близост и богатата история между нашите две държави, това са много ниски стойности”, подчерта Стоянов. Беше договорено България и Израел да организират бизнес форум за компании в сферата на информационните и комуникационните технологии като конкретна стъпка за насърчаване на бизнес връзките. Събеседниците определиха иновациите и високите технологии като една от сферите с най-голям потенциал за съвместно сътрудничество между двете държави.

По време на разговора стана ясно още, че много от израелските компании, развиващи дейност в България, са регистрирали български фирми и извършваните от тях инвестиции се отчитат като такива от български юридически лица, а не от чужди.

По-рано през деня Стоянов посети в Тел Авив централата на най-голямата държавна компания в отбранителната индустрия – „Рафаел“, където бяха разгледани възможностите за споделяне на опит и знания между компании от двете държави в този сектор.

Още от категорията

Влиятелна минна компания от Йордания с интерес за сътрудничество със сектора у нас

Една от най-големите йордански компании в сферата на минната индустрия проявява интерес за партньорство с този сектор в България. За да проучи възможностите за инвестиции на посещение, у нас беше председателят на Управителния съвет на..

публикувано на 27.05.23 в 11:15

Саудитски телеком инвестира в България 1,2 млрд. евро

Саудитската компания „Tawal“ е в процес на закупуване на 100% от пасивната инфраструктура на мобилните мрежи на БТК, които са собственост на United Group. Това стана ясно след среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с..

публикувано на 25.05.23 в 08:20

Брюксел отправи три икономически препоръки към България

В препоръките на Еврокомисията към икономиките на страните от ЕС за България се казва, че заедно с още 14 страни в общността тя не спазва изискването за бюджетен дефицит от 3%. Очаква се тази година дефицитът да е 4,8 %. Препоръчва се София да..

публикувано на 24.05.23 в 15:27