Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Москва и Пекин се обявиха против ядрен сценарий за Украйна

Снимка: БГНЕС

След официалните преговори в Кремъл лидерите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин потвърдиха принципа, че в ядрената война не може да има победители и тя никога не трябва да започва.

"Вярваме, че много от положенията в предложения от Китай мирен план съответстват на руския подход и могат да бъдат взети за основа на мирното регулиране, когато за него бъдат готови на Запад и в Киев", каза Путин и призна, че засега не се наблюдава такава готовност. Той даде за пример намерението на Великобритания да достави на Украйна не само танкове, но и снаряди с обеднен уран. "Ако всичко това стане, то Русия ще бъде принудена да реагира по съответния начин, имайки предвид, че колективният Запад започва да използва оръжие с ядрени компоненти", добави Путин.

САЩ не смятат, че Китай е способен да бъде безпристрастен посредник между Москва и Киев за войната в Украйна,, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом Джон Кърби. Той отбеляза, че Китай се въздържа да критикува руската инвазия в Украйна и продължава да купува руски петрол с парите от който, Кремъл плаща за войната. Китай, допълва Кърби, "продължава да повтаря руската пропаганда", че САЩ и други западни държави са виновни за войната, съобщи AFP.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево и умерено топло ще е над страната в сряда

В сряда, 7 август, ще е слънчево със слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 13 и 20°, в София 13°. Максималните ще са от 29 до 34°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен североизточен бриз...

публикувано на 06.08.24 в 19:35

Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС

Проучване на компанията за бизнес решения „Moneypenny“, сочи София като най-добрия град за преместване и живот на средния европеец след пенсиониране, пише сп. "Форбс". Класацията отчита фактори като средната цена на живота и нужните спестявания на..

публикувано на 06.08.24 в 12:53

На Преображение ще вали само в североизточните райони

През нощта ще преобладава ясно време, главно над Северна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Във вторник , 6 август, облачността ще е променлива, по-значителна в..

публикувано на 05.08.24 в 19:40