Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годни ли са за консумация яйцата от Украйна става ясно днес

Снимка: БГНЕС

Резултатите от лабораторното изследване на внесените от Украйна кокошки яйца ще станат ясни днес, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните. С помощта на взетите проби ще бъде установено дали те съдържат радиоактивност, тежки метали, инхибитори или остатъци от ветеринарномедицински препарати.  

В периода 9-19 март т.г. от Украйна и Латвия са внесени над 2,6 млн. яйца, но всички пратки са имали необходимите документи и сертификати, че произлизат от ферми с доказан произход и са одобрени за внос в ЕС, уточняват от агенцията.  

Междувременно от Съюза на птицевъдите предупредиха, че яйцата от Украйна може да се появяват на нашия пазар като български. Според БАБХ обаче всяко от тях носи на черупката си код за произход.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38

Приключи срокът за регистрация на партиите за изборите

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в Централната избирателна комисия заявления за регистрация за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и/или за народни представители. Това предаде БТА, позовавайки се на..

публикувано на 24.04.24 в 18:28

Съвет ще координира политиките за българите в чужбина

Създава се Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това ще е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, реши на второ четене парламентът с промени в Закона за българите, живеещи извън България. Законопроектът..

публикувано на 24.04.24 в 13:10