Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Първи реакции на участниците в изборите

| обновено на 02.04.23 в 23:05
Единствено ДПС дадоха официално изявление пред медиите след края на изборния ден.
Снимка: БТА

От партия ГЕРБ с лидер Бойко Борисов и СДС заявиха, че няма да дават нито брифинг, нито изявление за медиите относно резултатите от предсрочните парламентарни избори тази вечер. Единствената реакция към момента оттам е пост в социалните мрежи на пиара на Борисов Севдалина Арнаудова. "Арестуваха го! Арестуваха ни! Гониха ни! Чегъртаха ни! Удариха ни с Магнитски! Платиха над милион на телевизии да работят за тях и срещу него! И накрая – равен! Обединени "добрите сили" с всичките си сили, екстри и манипулации зад себе си, са колкото него! Това е голямата победа на Борисов!", написа Арнаудова.

От "Продължаваме промяната" – "Демократична България" и БСП обявиха, че няма да коментират резултатите от изборите днес.

"Възраждане" очакват да бъдат трета политическа сила в новия парламент. Това каза Цончо Ганев, заместник-председател на "Възраждане". Партията няма да участва в управленска коалиция, тъй като "двете водещи партии искат да вкарат страната ни във война". В края на изборния ден лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че партията му прави революция и се превръща в първостепенна политическа сила. Единственото правителство, което "Възраждане" ще подкрепи, е правителство с мандата на "Възраждане".

"Не очаквайте от нас да чертаем разделителни линии. Ние призоваваме за диалог. В ситуацията, в която се намира държавата, на политиците ни са нужни разум, отговорност и диалог. Ще положим необходимите усилия, за да има редовно правителство", заяви на пресконференция първият осмелил се да говори пред медиите след края на изборния ден лидер – на ДПС – Мустафа Карадайъ.
По предварителни оценки ДПС постига целите, които си е поставило – да има най-малко четирима народни представители от Кърджали. Това заяви на пресконференция кметът на Кърджали и заместник-председател на ДПС Хасан Азис. Според него за този резултат на движението е помогнала хартиената бюлетина. "Категорично отстояваме позицията, че не трябва се ограничават начините за упражняване на изборното право на хората и това помогна на голяма част от хората да упражнят своя глас", каза Азис. ДПС по предварителни прогнози на различните агенции влиза с четвърто или трето място в парламента.

Ако ИТН влезе в парламента, ще се опита да гарантира, че 49-ото Народно събрание ще бъде работещо, "за да бъдат спокойни българските граждани“. В това увери Станислав Балабанов от "Има такъв народ" в първи коментар след края на изборния ден. "Всички български граждани искат да няма червени линии, защото те няма да понижат цените и да регулират инфлацията. Ще се опитаме да водим едни нормални разговори в следващия парламент“, каза още Балабанов.

От "Български възход" и "Левицата" засега се въздържат от заявления пред медиите.

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05