Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна премиера на радиооперата “Синьото пиано” в Първо студио на БНР

С творбата си Албена Петрович-Врачанска ни връща в привидно отлетяло време

Снимка: albena-petrovic-vratchanska.com

Радиооперата “Синьото пиано” на Албена Петрович-Врачанска ще има своята дълго чакана световна премиера на 3 май, в Първо студио на Българското национално радио, в рамките на Международния фестивал “Софийски музикални седмици”. Заглавието на творбата е почит към поетесата Елзе Ласкер-Шюлер, която в рими рисува спомена за своето детско пиано в богатия дом на родителите си, преди да напусне нацистка Германия.

“Синьото пиано” пресъздава житейската съдба на две пианистки, които попадат в концентрационни лагери – Вера Лотар-Шевченко и Алис Херц Зомер. Родената в Торино и починала в Новосибирск, Вера е въдворена в сталинския ГУЛАГ, където нощем се упражнява на изрязани с кухненски нощ клавиши върху затворнически нарове. Произхождащата от пражка еврейска фамилия, Алис е заточена в нацисткия Терезиенщат, където изнася повече от сто концерта, признавайки, че музиката е била нейната храна.

Всеки артист и човек има своя душевност, свои теми, които са му много близки – отбелязва Албена Петрович-Врачанска. – Сякаш в една кутия са затворени сюжети, идеи – все неща, които го вълнуват. Едно от тях е темата за Втората световна война и диктаторите, за произтичащите от тях проблеми и странни преобръщания в човешкия живот. Хората живеят щастливо, но в един момент ги застига война и трагедията се отразява върху живота им – например на двете пианистки, както е в случая с тази опера.”

Албена Петрович-Врачанска на пресконференцията в БНР по повод световната премиера на музикалната ѝ творба

Спомените на оцелелите в лагерите на смъртта жени ще бъдат възкресени в музикален жанр, създаден през 20-те г. на миналия век, когато радиото става основно комуникационно средство и не след дълго театрите ще рухнат във война. “Синьото пиано” ще прозвучи в изпълнение на сопрана Синтия Кнох, мецосопрана Наама Лиани, виолистката Стефания Янкова, перкусиониста Борис Будинов, пианиста Мирослав Георгиев и камерния ансамбъл за съвременна музика MYX`D. Авторът на либретото и мизансцена, Матиас Фогт, ще се превъплъти в ролята на четец.

Драматургичната линия на произведението започва от ада и завършва с апотеоз на силата на музиката, във възможно най-трудната среда, противопоставяйки цитати от антисемитското законодателство на стихове на Марина Цветаева и Елзе Ласкер-Шюлер. В партитурата присъстват нетрадиционни средства за звукоизвличане – например гумени патета и тибетски купи, а в края ѝ друг чудат инструмент наподобява звук от рая. И макар композиторката да използва съвременен музикален език, вокалните партии са мелодични.

Албена Петрович-Врачанска е автор на над 600 творби в различни жанрове, включително на осем опери. Последната от тях, акустично-електронна и създадена в сътрудничество с Мануела Бончева, ще пренесе публиката в свят от сънища на 25 юни т.г. в Софийската опера. Композиторката се установява през 1996 г. в Люксембург, където учи съвременни композиционни техники и компютърна музика, а през 2009 г. основава международен конкурс по композиция за деца.

Децата се вдъхновяват от това, което семейството, учителите, обществото им предава – казва Албена Петрович-Врачанска. – Докато нашето съзнание вече е формирано в друга епоха, тяхното усещане за света се създава днес и е много важно да им поднасяме по-дълбоки и сериозни неща, за да си изградят реална представа за него – не само за този дигитален свят, в който са родени и съзряват. Затова и произведения, които се обръщат към миналото, които са вдъхновени от трагедии или от общочовешки теми, трябва да бъдат предавани на младите хора.”

Снимки: Диана Цанкова, albena-petrovic-vratchanska.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15