Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отдаваме почит на просветителите Св. св Кирил и Методий

Снимка: Facebook /Art Complex Anel, Sozopol

С множество прояви в страната и сред българските общности в чужбина на 11 май се чества паметта на светите солунски братя Константин-Кирил и Методий. Двамата просияли през IX век. Наричаме ги славянски просветители, защото дали просвета на славянските народи, като създали азбуката глаголица за славянския език. Тяхното дело започнало от мисията във Великоморавия е успешно продължено и развито от учениците им сред българските славяни. Постепенно новата писменост и книжнина са разпространени сред други славянски народи, чрез новата азбука кирилицата. Така за първи път официално с благословията на римския папа и на останалите поместни църкви е преодоляна догмата християнството да се разпространява само на латински, гръцки и староеврейски език.

От епохата на българското възраждане още преди възстановяване на  държавната си самостоятелност българите почитат 11 май, като национален празник на своята книжнина и просвета.

Папа Йоан Павел II обяви през 1980 г. св. св. Кирил и Методий за небесни покровители на Европа, а с енцикликата „Slavorum Apostoli“ определи делото им като духовен мост между културните и религиозни традиции на Източна и Западна Европа.

Вижте още:

БНР подкасти:

Още от категорията

Покров на Пресвета Богородица – голям празник за православните християни

Православната църква почита днес църковния празник Покров на Пресвета Богородица. В повечето славянски езици думата "покров" означава както "покривало“, така и "защита". Празникът е възникнал, за да се почете явяването на Божията Майка в..

публикувано на 01.10.23 в 06:10

Политически и църковни интереси стоят зад казуса с Руската църква в София

В края на миналата седмица свещеници от Руската църква в София бяха помолени да напуснат страната, тъй като представляват заплаха за националната сигурност. Става дума за архимандрит Васиан, протойерей Евгений и още един служител на храма...

публикувано на 26.09.23 в 13:15

Патриархът назначи свещеници, които да служат в Руската църква

Патриарх Неофит назначи столични свещеници, които да извършват обичайните богослужения в храм “Св. Николай Мирликийски”, известен като Руската църква в София, съобщиха от Светия синод на БПЦ. Както и досега вярващите ще могат да се покланят пред мощите..

обновено на 25.09.23 в 19:28