Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отдаваме почит на просветителите Св. св Кирил и Методий

Снимка: Facebook /Art Complex Anel, Sozopol

С множество прояви в страната и сред българските общности в чужбина на 11 май се чества паметта на светите солунски братя Константин-Кирил и Методий. Двамата просияли през IX век. Наричаме ги славянски просветители, защото дали просвета на славянските народи, като създали азбуката глаголица за славянския език. Тяхното дело започнало от мисията във Великоморавия е успешно продължено и развито от учениците им сред българските славяни. Постепенно новата писменост и книжнина са разпространени сред други славянски народи, чрез новата азбука кирилицата. Така за първи път официално с благословията на римския папа и на останалите поместни църкви е преодоляна догмата християнството да се разпространява само на латински, гръцки и староеврейски език.

От епохата на българското възраждане още преди възстановяване на  държавната си самостоятелност българите почитат 11 май, като национален празник на своята книжнина и просвета.

Папа Йоан Павел II обяви през 1980 г. св. св. Кирил и Методий за небесни покровители на Европа, а с енцикликата „Slavorum Apostoli“ определи делото им като духовен мост между културните и религиозни традиции на Източна и Западна Европа.

Вижте още:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Православните християни в България отбелязват успението на Света Анна

На този ден Българската православна църква почита успението на Анна – светицата, родила Мария, която е бъдещата майка на Исус Христос. Св. Анна се смята за покровителка на брака, на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и..

публикувано на 25.07.24 в 06:05

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51

170 години от рождението на слависта и българист Константин Иречек

На 24 юли  отбелязваме 170-годишнината на родения във Виена чешки историк, славист, библиограф и почетен член на Българската академияна науките. Той е син на историка Йосиф Иречек и внук на бележития славист Павел Шафарик. Завършва история във философския..

публикувано на 24.07.24 в 11:52