Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три знакови места в Пловдив променят своя облик това лято

Християн Бакалов превръща Гребната база, Младежкият център и "Братската могила" в произведения на изкуството на открито

Снимка: Община Пловдив

След като отбеляза Международния ден на танца, като хореограф на френски спектакли в Стара Загора, българският артист Християн Бакалов вече е в Пловдив, за да „режисира“ заобикалящия ни свят. Три знакови градски пространства в града под тепетата - Гребната база, Младежкият център и мемориалният комплекс "Братската могила" ще бъдат трансформирани това лято в обекти на съвременното изкуство, като част от международния му проект "PURE/ Youth". Те ще се превърнат в "сцена" на три мащабни външни инсталация и два спектакъла до края на септември.

Християн Бакалов е международно признат танцьор, хореограф и визуален артист, работил с големите имена на съвременната сцена. Напуска България едва на 19 години, за да се присъедини към "Младия Балет на Франция" в Париж и да общува с публиката чрез най-универсалния език – танца. Признава, че е изключително благодарен на съдбата, че повече от 25 години винаги е успявал да реализира това, което носи в сърцето си. Последните седем години продължава да го прави, при това и с изразните средства на визуалното изкуство и проекта "PURE", който е бил част от облика на градове от няколко континента.

Християн Бакалов

Само за последните 18 месеца цветните, вибриращи от вятъра ленти на Бакалов са носели усещането за свобода и обединение на хората в град Търнаут (Белгия), училището в Сен Пиер д'Албини (Франция), парк "Хиподрума"(София), фасада на Френския културен институт (София) и ReBonkers (Варна). Днес те се вплитат в атмосферата и на втория по големина град в България - Пловдив.

"Аз заминах от България много млад, през 1991 година, и години наред се връщах рядко, само лятото за по една-две седмици и около нова година. И честно казано не познавах изобщо Пловдив. Миналата година ме поканиха на един спектакъл в Античния театър, аз дойдох и реших да остана няколко дни. Тогава открих града и буквално се влюбих в него. Веднага реших да направя проекта и тук, говорих с представители на Община Пловдив, подадох необходимите документи и година по-късно PURE Youth Plovdiv вече е реалност" - разказва Християн Бакалов пред Весела Кръстева.

Колкото до взаимовръзката човек/среда българският артист е категоричен, че именно избраните локации първоначално са променили него. След това се е зародило желанието той да се намеси в техния облик и да разкрие архитектурната им стойност, паметта и историята, които те носят, но с езика на съвременния човек.


Началото на тази трансформация бе поставено тази седмица с разполагането на цветните ленти по цялото протежение на Гребната база. Те символизират и честват различните хора, съставляващи едно общество, вибрирайки и живеейки единно под полъха на вятъра, символизиращ живота, разказва ни Християн. Те водят посетителите към сърцето на парка – Младежкия център. В периода между 17 – 24 май ще бъде изградена и вътрешна визуална инсталация в сградата на Центъра, като през това време ще се проведат и творчески ателиета с доброволци, обединени от PURE Youth Plovdiv.

До 24 май Трибуна на Гребната база също ще бъде трансформирана в цветовете на олимпийските кръгове, за да се подчертае единството между хората и радостта, които спортът и здравето носят за всеки човек.

На 24 май ще бъде представен перформативно – визуалният спектакъл "PURE Youth Plovdiv", с който ще се открие визуалната инсталация на Гребната база.


Официалното начало на целия проект ще бъде дадено на 17 май на „архитектурното бижу“ от края на 70-те години на миналия век, по думите на самия Бакалов - Мемориалния комплекс „Братската могила". Пространство, което преминава през различни периоди на възход и забвение през последния половин век. От задължително място за снимки на младоженци през периода на социализма, до изцяло вандализиран и ограбван паметник на културата в началото на века. В следващите три месеца PURE PLOVDIV ще се опита да промени бившата му политическата функция в културно-социална чрез изкуството и социалната интерактивност между артистите и жителите на града.

"Този проект има силата визуално да изобрази обединението на всички хора без значене от тяхната религия, култура, цвят на кожата и политически убеждения. Всички ние вибрираме по един и същи начин в живота, който се олицетворява от вятъра. И тези цветни ленти, които аз подреждам, имат способността кинетично да вибрират с вятъра и придобиват свой собствен живот и движение, напълно естествен, които дори аз не мога да контролирам. Надеждата ми е един ден човечеството да вибрира по подобен начин заедно, въпреки различията си, под ритъма на живота, любовта, на единството, на обединението. Защото само това е начинът да оцелеем всички заедно. Емоцията на приемането е това, което ни обединяват, защото ние всъщност сме едни и същи" – казва за Радио България Християн Бакалов.



И Пловдив е идеалното място за разбирането на идеята на PURE, защото е един от най-мултикултурните градове на страната, а през 2019 година беше и Европейска столица на културата. Християн Бакалов отбелязва и невероятния шанс, който имат Гребната база да бъде домакин на Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години от 19 до 23 юли. Така инсталацията ще бъде видяна и от хилядите телевизионни зрители по целия свят. „Това е най-големият и мащабен проект, който съм правил и съм много щастлив, че той се случва именно в България“ – отбелязва с усмивка българинът.

*Визуалните инсталации ще могат да бъдат посещавани свободно до 30 септември. Събитието се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 година.

Снимки: Община Пловдив, БНР- Ани Петрова, Facebook/Пловдив - Европейска столица на културата 2019
По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20