Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските културни следи в Италия - част от на семинар в Неаполския университет

Филм по повод 30-години от кончината на великия български бас Борис Христов бе част от програмата

Борис Славчев Снимка: предоставена от Венета Ненкова

В Неаполския университет "Ориентале" се проведе цикъл от семинари под заглавието „Маршрути на българската култура в Италия“. Идеята е на д-р Мая Падешка – лектор по български език и литература.

"Семинарът представи задълбочено изследване на пътищата на българската култура и в Италия между историята и литературата, между изкуството, традициите и духовността, тръгвайки от Алцек в Южна Италия (Кампобасо, Изерния, Беневенто и Баяно), продължавайки към българите в Чиленто, Челе ди Булгерия; фигурата на Йосиф II, патриарх на Константинопол и др. Беше представено делото на Кирил и Методий, както и тяхната мисия в Рим, за да се премине и през български възрожденски творци, свързали своя житейски път с Италия“, разказа за Радио България Венета Ненкова, основател на Българското училище в Рим и председател на Културна асоциация "Паралел 43" в Рим.

Специален фокус беше поставен върху музиката и певческото наследство, оставено от  ненадминатите Борис Христов, Никола Гюзелев, Николай Гяуров и Райна Кабаиванска,  покорили италианските сцени. Част от програмата бе и филмът на младия режисьор Борис Славчев, посветен на големия бас Борис Христов по повод 30-годишнината от кончината му.

"Борис Славчев завършва магистратура по театър, кино и дигитални изкуства в Римския университет "Сапиенца" и специализира кинорежисура в Академията за кино "Реноар", отново във Вечния град. Неговата дипломна работа е игралният филм "Връзката", чието действие се развива в България и Италия. Кастингът и екипът също са смесени. Филмът, по сценарий и идея на младия режисьор, печели награда за най-добър късометражен екшън филм в САЩ (Fort Smith International Film Festival 2021) и номиниран в Осака, Япония. Същата лента е финалист и в Чефалу, Италия.

Борис развива своя талант и в сферата на фотографията. Работи в тясно сътрудничество с Българския културен институт (БКИ) в Рим и неговия директор Жана Яковлева, където повече от две години снима събития на Института. Така в началото на 2023 годината в галерия „България“ е представена фотоизложбата „БКИ Рим през обектива на времето“, показваща най-интересните моменти и кадри от работата на Института“ – допълва представянето на младия режисьор Венета Ненкова. Борис Славчев е сценарист, оператор и режисьор на филма за Борис Христов, а Леонора Илиева със своя оперен бекграунд помага в продуцентския процес.

За работата по филма младият творец споделя: "Мога да кажа, че колкото повече четях и научавах за него, толкова повече той започваше да оказва влияние върху мен. Живеейки в дарената от него къща и четейки, бях погълнат от него и с часове разсъждавах върху личността му".

Когато говорим за личност от ранга на Борис Христов си даваме сметка, че става дума за сериозна подготовка, доста четене и слушане. Информацията, която има на книжен носител за него, не е никак малка, по същия начин са и филмите - има поне пет, като най-ранният е от края 70-те години с интервюта на самия Борис Христов, а последните са по повод стогодишнината от рождението му през 2014 година.

Освен изключителните вокални качества и професионализъм, Славчев споделя, че го е впечатлил най-много контрастът между пълната отдаденост на Борис Христов на музиката и любовта, с която всички негови близки говорят за него. "Борис Христов е имал рядко силен характер, който си е проличавал неведнъж. Смятам, че неоспоримите му качества на оперен певец, съчетани с непрестанна подготовка и развитие, заедно с непреклонната му взискателност към себе си и другите са в основата на неговия успех" - разказва младият режисьор.

Вижте още:

Снимки: предоставени от Венета Ненкова
По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хор Yasna Voices

Хор Yasna Voices изпълнява българска музика в Ню Йорк

Първият български женски ансамбъл в Ню Йорк Yasna Voices е част от програмата на фестивала La Casita в Линкълн Център в Ню Йорк. Последният фестивален ден, в който ще участва Yasna Voices, започва в 16,30 ч., събитието е с вход свободен. "Благодарим на..

публикувано на 21.07.24 в 14:57

"Коледа през юли" събира българите в Аделаида

Празничен обяд под мотото "Коледа през юли" организира днес Българското културно-просветно дружество в Аделаида, Австралия. Това съобщи БТА, позовавайки се на публикация във Фейсбук на настоятелството на българското сдружение. "В последната неделя на юли..

публикувано на 21.07.24 в 12:07
София и Ирина Кушлеви

Основателките на училище "Зора" в Ричмънд: Да пазим корените и българския си дух!

През 2014 г. в град Ричмънд, столицата на щата Вирджиния в САЩ, започва историята на българското неделно училище "Зора". И, ако преди десет години неговите възпитаници са едва 14, днес те са тройно повече. За да заведат детето си на българско..

публикувано на 21.07.24 в 08:48