Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха приоритетите на правителството пред посланиците от ЕС и САЩ

Снимка: БГНЕС

Новото редовно правителство работи за политическа стабилност в България, която да осигури добри условия за инвестиции и да повиши жизнения стандарт на хората. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на срещи с посланиците на държавите от ЕС и на САЩ. 

Липсата на стабилност през последните над 2 години е основна пречка за по-голяма активност както на европейския, така и на американския бизнес, стана ясно от разговорите. Заедно с външния министър Мария Габриел премиерът представи приоритетите на правителството и законодателната му програма.

Основните външнополитически теми за България са влизането в Шенген и в еврозоната, подчертаха Денков и Габриел. България ще активизира усилията, за да покрие критериите на САЩ за отпадане на визовия режим и премиерът лично ще следи процеса.

С посланик Кенет Мертен е обсъдено и сътрудничеството в областите на сигурността и на ядрената енергетика. За да се активизират двустранните бизнес контакти, САЩ ще изпратят поне две нови търговски аташета, е казал Мертен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Перник посреща делегатите от Федерацията на европейските карнавални градове

Перник ще бъде домакин на откриващата се днес четиресет и четвърта годишна среща на Федерацията на европейските карнавални градове, съобщиха от общинската администрация. Очаква се над 100 делегати от 20 държави да изберат нов председател и ново..

публикувано на 13.05.24 в 06:00

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28