Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна е лятна дестинация за артистите от RADAR фест

Снимка: radar-festival.eu

С поредица от събития морската ни столица подгрява за десетото издание на фестивала RADAR. От 2014г. до днес този форум е сред най-иновативните фестивали в света, смесвайки различни музикални жанрове с нестандартни похвати от други изкуства. RADAR се отличава с това, че свързва международни проекти, в които български артисти си партнират със свои колеги от цял свят, възпитавайки търсеща и отворена публика. Официално фестивалните дни са от 3 до 6 август, но извън "основната програма" събитията са "разтеглени" във времето.Началото беше поставено с премиерата в града на концертния филм "Лилит", заснет през 2016 г. в рамките на третото издание на RADAR. В съвременната култура образът на Лилит (първата съпруга на Адам) се свързва с феминизма и борбата на жените за равноправие. Представлението, което стои в основата на филма, има над 30 постановки в Холандия и Белгия.

На 28 юли пък във Фестивалния и конгресен център на Варна ще бъде излъчен концертният филм "Рефлектор". Той представя аудио-визуалния проект на братята Димитър и Нейко Бодурови, чиято основа са видео истории на хора, споделящи своите размисли относно Ковид пандемията и причинената от нея социална изолация. Изложба с плакати, уловили духа на RADAR Festival през годините ще предшества началото на основната програма, която включва музикални работилници, концерти и лекция за големите мечти в съвременното изкуство.

Съставил: Гергана Манчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29
Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Снимка: НБУ „Св. св. Кирил и Методий“- Атина

Международен форум "Пътят на светлината" в Атина акцентира на приноса на съпокровителите на Европа Св.св. Кирил и Методий

На 11 май – денят, в който православната църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина ще се проведе Международен научен форум "Пътят на светлината“. Събитието е посветено на делото на светите братя и техните ученици и ролята на..

публикувано на 07.05.24 в 12:35