Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна е лятна дестинация за артистите от RADAR фест

Снимка: radar-festival.eu

С поредица от събития морската ни столица подгрява за десетото издание на фестивала RADAR. От 2014г. до днес този форум е сред най-иновативните фестивали в света, смесвайки различни музикални жанрове с нестандартни похвати от други изкуства. RADAR се отличава с това, че свързва международни проекти, в които български артисти си партнират със свои колеги от цял свят, възпитавайки търсеща и отворена публика. Официално фестивалните дни са от 3 до 6 август, но извън "основната програма" събитията са "разтеглени" във времето.Началото беше поставено с премиерата в града на концертния филм "Лилит", заснет през 2016 г. в рамките на третото издание на RADAR. В съвременната култура образът на Лилит (първата съпруга на Адам) се свързва с феминизма и борбата на жените за равноправие. Представлението, което стои в основата на филма, има над 30 постановки в Холандия и Белгия.

На 28 юли пък във Фестивалния и конгресен център на Варна ще бъде излъчен концертният филм "Рефлектор". Той представя аудио-визуалния проект на братята Димитър и Нейко Бодурови, чиято основа са видео истории на хора, споделящи своите размисли относно Ковид пандемията и причинената от нея социална изолация. Изложба с плакати, уловили духа на RADAR Festival през годините ще предшества началото на основната програма, която включва музикални работилници, концерти и лекция за големите мечти в съвременното изкуство.

Съставил: Гергана Манчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Икони на светци воини в изложба на варненския Военноморски музей

“Светци – воини и покровители на бойното поле” се нарича изложбата, с която Военноморският музей във Варна отбелязва Деня на храбростта и празник на българската армия. Експозицията включва 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини,..

публикувано на 06.05.24 в 16:40
Мел Гибсън и Христо Живков

Българският актьор Христо Живков ще присъства в продължението на "Страстите Христови", макар и дигитално

Точно 20 години след излизането на изключително популярния филм по библейски мотиви  "Страстите Христови", неговият режисьор – Мел Гибсън ще снима продължение. Това съобщи официално самата компания на холивудската звезда и продукцията вече е в..

публикувано на 05.05.24 в 10:20