Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският учен и водещ проф. Бетани Хюз снима документална поредица за България

7
Снимкa: Facebook / Исторически музей Петрич

Британският историк проф. Бетани Хюз, известна най-вече като водещ на популярното телевизионно предаване "Съкровищата на света", излъчвано в 120 държави, пристигна в България. Преди дни тя посети град Петрич, където завъртя първите кадри на предаването й, чийто най-нови серии ще бъдат посветени на културно-историческото ни наследство от древността. За целта екипът на проф. Хюз засне античния град Хераклея Синтика, както и експонати от местния Исторически музей.


Пред камерата застана българският историк доц. Людмил Вагалински, който представи историята на хилядолетния град и разказа за етапите на неговото проучване. Зрителите ще се запознаят и с процеса на реставрация и дигитална реконструкция на обекта. Впечатлени от видяното, проф.Бетани Хюз и екипът й, са продължили към следващото съкровище на България – Рилския манастир, научаваме от фейсбук страницата на Историческия музей на Петрич, където са публикувани и кадри от посещението на известния британски учен в града.


Напомняме, че преди няколко седмици, популярната британска водеща пристигна у нас по покана на туристическото ни ведомство и получи зелена светлина, за да заснеме най-новите епизоди от телевизионната си поредица "Съкровищата на света". "За нас би било огромно удоволствие да можем да разкажем за България, да покажем вашата богата история и културни чудеса, с които с основание се гордеете", заяви Бетани Хюз на среща с тогавашния ресорен министър Илин Димитров.


Освен Хераклея Синтика и Рилския манастир, екипът на проф. Хюз е заявил намеренията си да представи Тракийската гробница в Казанлък, монумента на вр. Бузлуджа, най-старото злато в света, открито във Варна, историческото наследство на градовете Несебър и Пловдив, гробницата в Свещари, кукерите, нестинарите ни и Националния исторически музей.

В България предаването "Съкровищата на света" се излъчва по Viasat History. А някои епизоди се показват по National Geographic, BBC, Discovery Channel и Netflix и се гледат от стотици милиони зрители по целия свят.

Вижте още:

Съставил: Венета Николова

Снимки: Facebook / Исторически музей Петрич


По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00
Илхан Кючюк

Евродепутат сезира ЕК за тенденциозни проверки срещу управлявани от ДПС общини

Евродепутатът Илхан Кючюк отправи писмени въпроси към Европейската комисия по повод информация за масови и тенденциозни проверки от страна на ГДБОП, Антикорупционната комисия, НАП и други държавни органи в общини, управлявани от ДПС, както и в..

публикувано на 24.08.24 в 11:35

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59