Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мечка „навести“ жителите на село Жълтеш посред бял ден

Внимание мечка! Зачестяват срещите на хищника с местното население

Снимка: БТА-архив

Мечката има нужда от покоя на дивите гори. В това отношение Национален парк "Централен Балкан" и околностите предлагат чудесни условия на този хищнически вид. Напоследък обаче случаите, в които мецаните напускат естествената си среда зачестяват. Поредният сигнал е от габровското село Жълтеш, където дивото животно се появило посред бял ден и пресякло невъзмутимо оживения път между Габрово и Трявна в района на населеното място.

"Изключително интересно е да видим как тези видове изминават много големи разстояния в рамките на един ден или сезонни миграции за търсене на храна. Така, ако днес сме видели една мечка на едно място, утре вече тя може да е в съседното населено място или дори да премине билото на Балкана. Така се създава впечатление, че мечките са много и навсякъде, а всъщност много често се вижда една и съща, в един по-широк район" – обясни Яница Иванова, експерт в дирекцията на Националния парк "Централен Балкан" в интервю на Велина Махлебашиева от програма "Хоризонт" на БНР.

Сигналите за "мечи набези" върху кошери и домашни животни, зачестяват в цялата страна. Все по-често в ранната пролет мецаните слизат в планинските села и се срещат "очи в очи" с местните хора. Една от причините е, че събуждайки се от зимен сън във високата планина, мецаните са гладни и решават да потърсят препитание по-близо до хората. Но не само:

"През размножителния период май-юни месец, женските които имат малки мечета, както и младите мъжкари, избягват срещи с възрастните по-зрели мъжки мечки, защото те са готови дори да ги убият в желанието да копулират с женската. Затова ние призоваваме хората да не оставят храна и хранителни отпадъци. Започнала веднъж мечка да се храни близо до човек, тя го асоциира с храна и оттам насетне е трудно на институциите да се справят с проблема. В социалните мрежи се появиха клипове, в които хората оставят храна на мечките, наричайки ги "горките гладни изгубени беззащитни животни". Но не, те не са такива. Все пак това е диво животно", казва Яница Иванова.

Отстрелът е краен вариант. В България мечката е защитен вид от 1992 година, но когато се докаже, че конкретен вид няма никакъв страх от човека и представлява риск, има и такава процедура.Междувременно жителите на Жълтеш разчитат, че ще бъдат взети предпазни мерки и мечката ще бъде преместена в естествения ѝ хабитат.

"Преместването на мечките е едно от възможните решения. Когато има сигнал за проблемна мечка се сформира екип за бързо реагиране. Целта на преместването е мечката да бъде максимално отдалечена от мястото, където е свикнала да намира храна. Но ако твърде дълго време животното се е хранело близо до човек, този метод не винаги работи" - предупреждава Яница Иванова.

Тази пролет, при друг случай, подобен на този в село Жълтеш, в Габровска област мечка беше уловена и преместена на територията на "Централен Балкан", на възможно най-отдалечената локация от населеното място, което тя е посетила. Но изглежда навиците на животното да е в близост до хората не го задържаха за дълго далеч от тях и скоро то се появи в населените места край Ловеч и Троян.

Вижте още :


Съставил: Венета Николова /по материал на Велина Махлебашиева от БНР- „Хоризонт“

Снимки:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Перник посреща делегатите от Федерацията на европейските карнавални градове

Перник ще бъде домакин на откриващата се днес четиресет и четвърта годишна среща на Федерацията на европейските карнавални градове, съобщиха от общинската администрация. Очаква се над 100 делегати от 20 държави да изберат нов председател и ново..

публикувано на 13.05.24 в 06:00

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28