Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК одобрява въведените от България транзитни такси за руски газ

Снимка: Алами/Ройтерс

Европейската комисия подкрепи въведените от страната ни транзитни такси за руския природен газ, който Сърбия и Унгария получават през разположения на нашата територия газопровод “Турски поток”. 

“Оценяваме и обсъждаме с българските власти тези наскоро въведени мерки. Политиката на санкции към Русия е очертана, преразгледана и приета на ниво ЕС и той трябва да остане единен в подкрепата си за Украйна”, заяви говорителят на ЕК Улоф Гил. 

Държавното решение за въвеждане на такса от 20 лв. на мегаватчас при внос и пренос на руски газ беше публикувано миналия петък в “Държавен вестник”. Тогава премиерът Николай Денков коментира, че България има правото да наложи такса, както и че по този начин създава конкуренция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пострадалите при пожарите ще могат да се настаняват и в хотели като украинските бежанци

След тежки дни на битка с огъня пожарната обстановка в страната ни е овладяна. Няма опасност от разпространение на пожара, възникнал на гръцка територия в близост до българо-гръцката  граница. От наша страна са осигурени и разположени достатъчно екипи и..

публикувано на 24.07.24 в 13:50

Еврокомисията почти повтори препоръките си от 2023 г. за българското правосъдие

Еврокомисията представи годишния доклад за върховенството на закона в ЕС. Комисията отбелязва промените, приети в Конституцията на България. Остават предизвикателствата пред качеството на законотворческия процес, се посочва в документа. В България,..

публикувано на 24.07.24 в 13:07

Ще се захлади и ще превалява, ще има летни бури с гръмотевици

В четвъртък  над страната ще премине студен фронт с облаци и валежи. Ще има краткотрайни, на места в Централна, Югозападна и Източна България интензивни дъждове с гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 16° и 22°, в София 16°...

публикувано на 24.07.24 в 12:53