Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-добрият майстор на класическата пица в света е 23-годишен българин от Шумен

Снимка: Българска Асоциация на Пицарите

Световният шампион сред пицарите още не може да осъзнае какво му се е случило. Светослав Митев е само на 23, живее в Шумен и доскоро е работил като най-обикновен разносвач на пици в местно заведение. Ала съдбата е пълна с обрати, понякога и добри. Преди дни младият българин беше удостоен с високото отличие на Pizza World Cup 2023, чието 21-во издание се проведе в Рим. В тазгодишната надпревара са участвали около 180 пицари от цял свят.Светослав Митев е бил единственият българин и е станал победител с единодушното решение на 20-членното жури.

"Идеята ми беше да съчетая вкусовете на две държави и да направя от два различни продукта нещо общо. Продуктите бяха италиански доматен сос и италианска прясна моцарела. Добавих българска тученица с български еленски бут, българско козе сирене с трюфели. Накрая добавих сладко от люти чушки, годжи бери и тиквени семки. Сладкото се съчета с вкуса на козето сирене и нещата се получиха доста добре. А българският продукт, който най-много изпъкна, според мен, беше тученицата, защото те не бяха срещали нещо подобно в пиците" – каза Светослав Митев в интервю на Стоян Стоянов от БНР- Шумен.


Преди три години Светослав започва работа като шофьор разносвач в шуменска пицария. Кулинарният му талант обаче бързо го вкарва в кухнята.

"Докато оправях поръчките, наблюдавах в кухнята какво се случва, дори имах проблеми, защото бърках адреси, поради тази причина. Но за мен беше по-интересно какво се случва в кухнята. Мина време и ми предложиха като на шега да помагам в кухнята, защото имаха нужда от готвачи. Така започна всичко" – спомня си Светослав. Малко по малко работата го поглъща и се превръща в страст.

Младият българин навлиза в необятния свят на пицата, чете и прави проучвания, започва сам да отглежда жив квас и да се усъвършенства. А това, че си „самоук“ майстор може би си има и своите предимства. Повечето конкуренти на Светослав в Pizza World Cupса завършили престижни кулинарни колежи, окичени са с международни призове и с многогодишен опит зад гърба си. Ала не те, а нашето момче е признато за майстор на класическата пица за 2023-та:

"Направи ми впечатление, че хората, които знаят и могат, в стремежа си да покажат това претрупват нещата и когато ти донесат парче от тяхната пица, ти виждаш, че е със супер много продукти, които са правилно съчетани, но ти не знаеш кое да опиташ първо. Докато според мен, трябва от едно парче да се усеща вкусът на цялата пица. И другото е, че много малко състезатели се сетиха да предложат напитка. Аз съчетах моята пица с български Мавруд от 2019 г., който е с три български награди и доста добре се съчетаха заедно."

Младият българин е имал само 12 минути на разположение, за да шашне журито със своите умения. "Целта ми беше да не се изложа и да представя страната ни. Не съм очаквал, че ще спечеля, все пак аз съм на 23. Исках просто да събера опит“ -признава Светослав. И допълва, че от сега се готви за следващия световен шампионат по пица.

"Надявам се догодина да мога да представя България с римски стил пица. За разлика от класическата пица, която е с тънка коричка, хрупкава и кръгла, римската е продълговатата, тя е с по-висока хидратация на тестото. Още по хрупкава става от класическата, защото има специални техники в самото приготвяне на тестото. И искам да изучавам следващите категории в пицата, като пица Романа, пица Наполетана, има пица без глутен... Надявам в следващите години да се развивам в тази насока" – казва в заключение Светослав Митев.

Вижте още :

Текст: Венета Николова /по материал на Стоян Стоянов от БНР-Шумен/

Снимки: Българска Асоциация на Пицарите,  БТА, БНР Шумен


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50