Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета от Чикаго почетоха народните будители

7 от тях получиха сертификат за успешно положен изпит по български език

Снимка: Генерално консулство Чикаго

Денят на народните будители беше отбелязан тържествено в Българското неделно училище „Джон Атанасов“ в Чикаго, САЩ, информира генералното ни консулство там. Пред портретите на велики български книжовници и просветители, деца  юноши рецитираха родолюбиви стихове.


„Знанията по български език и история, заедно с възпитанието в семейството, са основата на българската идентичност на хиляди деца в Америка и по света“ – подчертава в свой пост във Фейсбук генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков.


По време на празника 7 деца от училище „Джон Атанасов“ получиха и удостоверения за успешно издържан изпит по български език, който е част от програмата “Печат за двуезичност”.

Генералният консул връчва сертификат за успешно положен изпит по български език

Придобиване на печат за двуезичност (Seal of Biliteracy) е доказателство за владеене на допълнителен език, освен английския, което дава възможност познанията по български език на децата от български произход да бъдат отразени в дипломите им за средно образование. Печатът им дава предимство и при кандидатстване в университет в САЩ с 3 кредита за новоприети студенти. 


По традиция, празникът завърши с българско хоро.

По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Тараклия отбелязаха 172 години от рождението на Олимпий Панов

В Тараклия - молдовския район с предимно българско население, отбелязаха 172 години от рождението на българския офицер, роден в Тараклия, Олимпий Панов. Пред паметника на майора се събраха районните служби, начело с председателя на района Лазар..

публикувано на 17.06.24 в 19:15

Световната среща на българските медии в Украйна ще е в хибриден формат

Деветнадесетата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция, ще се състои между 18 и 21 юни в 3 града в Украйна – Одеса, Болград и Измаил, където има големи български общности. Темата на тазгодишното..

публикувано на 17.06.24 в 08:35

Кръстиха звезда на името на българското училище в Чикаго

"Малко българско училище" в Чикаго вече има своя звезда в Космическото пространство. Тя е кръстена на просветното средище и е получена по повод неговата петнадесета годишнина и петата година от основаването на Център "Малката България". Това съобщиха от..

публикувано на 16.06.24 в 13:53