Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи първият тур на местните избори

| обновено на 30.10.23 в 00:24
Снимка: БГНЕС

В 20:00 часа местно време приключи първият тур на редовните местни избори в България. По данни на ЦИК, вотът е протекъл нормално и без съществени нарушения.  

В София се очертава балотаж между Васил Терзиев (ПП-ДБ, Спаси София) и Ваня Григорова (БСП за България, Левицата и др.). Балотажи ще има и в Пловдив – между Костадин Димитров (ГЕРБ) и Ивайло Старибратов (ПП-ДБ), Варна – между Иван Портних (ГЕРБ) и Благомир Коцев (ПП-ДБ) – и двамата с по 26,9% от гласовете на избирателите, в Благоевград – между Илко Стоянов (независим) и Методи Байкушев (ПП-ДБ). В Кърджали победител е кандидатът на ДПС Ерол Мюмюн с 55,8%.


Сред градовете, в които по предварителни данни кметът е избран на първи тур, са също Бургас, Стара Загора и Враца. В Бургас печели досегашният кмет Димитър Николов, в Стара Загора – Живко Тодоров, а във Враца – с огромна преднина печели третия си мандат Калин Каменов. И тримата са кандидати на ГЕРБ.

Активността в столицата към 19.00 ч. е била 36,0%, в Пловдив – 33,7%, във Варна – 39,9%, в Благоевград – 55,0%, и в Кърджали – 39,2%. 

Във вота за общински съветници в София води ПП-ДБ, Спаси София – 40,6%, в Пловдив води ГЕРБ с 29,7%, следван от ПП-ДБ с 22,1%, във Варна – ГЕРБ (22,8%) и ПП-ДБ (21,8%), в Благоевград – ГЕРБ с 20,1%, следван от ПП-ДБ – 15,2%, в Кърджали отново отчетливо лидира ДПС с 56%.


Избирателната активност за общински съветници към 19.00 ч. в София е била 35,3%, в Пловдив – 32,9%, във Варна – 40,0%, в Благоевград – 54,5%, в Кърджали – 39,2%.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15