Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се "гмурнеш" в неизвестното – тайните пътувания до непознати места в България

Снимка: bronco.bg

Туризмът в България има нужда от освежаване, защото хората вече търсят нови преживявания, смята Габриела Терзиева. Тя е експерт по история на арабското изкуство, но е и запален пътешественик. Решава да се захване с нещо ново и необичайно – организиране на тайни пътувания до красиви и неизвестни места в България. Габриела разработва няколко маршрута за тайни дестинации, които предлагат досег с природата и историята. Това са локации, за които шансът клиентите да имат предварителна информация, е минимален. "Имаме местенца на морето, в планината, имаме бутикови винарни, даже въведохме и две градски дестинации, които са много хубави" – казва Габриела пред Програма "Христо Ботев" на БНР, и добавя:

"Идеята е да подпомогнем по-слабо развитите региони на България. Повечето дестинации се намират в не толкова известни и забравени селца и благодарение на нашите тайни пътувания, местното население получава работа. По този начин ги подкрепяме. Българското село винаги е било голяма страст за мен. Обожавам го, обожавам да пътувам из България и смятам, че красотата на страната ни се крие именно в тези места, а не толкова в популярните туристически дестинации. Смятам, че България има много повече какво да покаже от това, което показва сега и не само на българите, но и на чуждестранните туристи. Затова създадохме този иновативен начин на пътуване, с който да предизвикаме човек да излезе от границите на комфортното, т.е. той няма да знае къде отива до последно."

Габриела и нейният екип предлагат непопулярни места за настаняване, чийто стопани не желаят да ги рекламират и не използват масовите платформи за резервации.

"В момента имаме 17 тайни локации в България. И вие имате възможност предварително да погледнете по 2-3 снимчици на всяка от тях и да прочетете кратко текстче за тях, все пак трябва да ориентираме нашите клиенти в насоката и в тематиката на даденото място, тъй като имаме местенца на морето, в планината. Предлагаме различни теми и искаме да дадем опция човек да избере най-подходящата спрямо интересите си" – казва Габриела.

Тайните пътешествия обикновено се осъществяват през уикендите. Няколко дни преди това, получавате два плика. В първия откривате обща информация за климата, какви дрехи да носите, за храната, колко време ще ви отнеме пътуването и пр.


"Да кажем, че пътувате утре. Качвате се във вашия автомобил и тогава отваряте плик номер 2, в който сме дали инструкции за достигане до тайната локация под формата на стъпки. Примерно: "Карайте в посока Пловдив, после завийте в посока Асеновград" и т.н. Така, лека полека достигате това място. Целта ни е да ви изненадаме с цялото пътешествие. Даваме различни идеи по пътя къде да хапнете нещо вкусно и направено от местна баба и т.н. Искаме да преживеете нещо, което да ви върне към собствения ви корен и да го опознаете по-добре" - разказва Габриела Терзиева.

Специално внимание в тайните места за настаняване е отредено на интериора и автентичната обстановка, където всеки детайл е изпипан. Набляга се и на вкусната домашна храна на основата на екологично чисти продукти, научаваме от Габриела Терзиева. Интерес към тези пътувания проявяват предимно млади хора между 20-35 години, както и семействата с малки деца.

Вижте още:

Текст: Венета Николова (по интервюта на Мария Мира Христова и Росица Александрова от БНР-"Христо Ботев")

Снимки: bronco.bg, личен архив

БНР подкасти:

Още от категорията

Ски спускане с носии и знамена в курорта Пампорово

За поредна година на 3 март в курорта Пампорово в Родопите ще се проведе най-голямото и патриотично ски спускане. Участниците ще са облечени в народни носии, ще се веят български трибагреници, съобщава БНР Кърджали. Събирането на..

публикувано на 03.03.24 в 06:10

Вижте кои исторически места да посетите навръх Националния празник на България

Над 6 хиляди българи ще се изкачат на паметния връх Шипка на 3 март, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България. Други 25 хиляди наши сънародници пък ще използват почивните дни покрай Националния празник – 3 март , за да посетят..

публикувано на 02.03.24 в 05:30
 Георги Дучев

Хотелиерите очакват повече туристи в България през 2024 година

През 2024 година хотелиерите в страната очакват ръст на бизнеса си средно с между 10 и 15%. Това обяви днес във Варна Георги Дучев, председател на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, като се позова на проведена от..

публикувано на 29.02.24 в 17:11