Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопските носии вдъхновиха млади европейски дизайнери

Снимка: БТА

Народните носии от Родопския край вдъхновиха млади европейски дизайнери, финалисти в проекта Echo Academies на фондация Open Space, съобщи БТА, като цитира Alma Communication.

В приключилия наскоро първи етап имаше участници от България, Италия, Испания, Нидерландия, Литва, Турция, Косово и Албания. Финалистите, избрани от журито с председател проф. Любомир Стойков, са трима. Илка Ахиу от Косово представи колекция с традиционното каре от родопска носия и плъстенето като техника. Българинът Йордан Михалев представи детайли от родопска носия, но с модерен прочит, а Хосе Мари Ста Иглесиа от Нидерландия се вдъхнови от декорацията с гайтани експериментира с формата на носията. Младите дизайнери, стигнали до финала, ще бъдат финансирани за производство, като критериите са новаторско и интересно предаване на темата и потенциал на колекцията им да бъде произведена и носена. В следващите месеци с тях ще работят професионалисти от Cumedia (Белгия), Echo Academy Smolyan и микроорганизация от техните държави, които те сами си избират

През 2024 година тримата дизайнери ще представят своите готови колекции пред публика, като за целта трябва да изработят тоалетите с нужното качество и да изготвят стратегия за представянето им. На базата на тези изисквания и трите колекции ще получат отличия и парични награди.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30