Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ отбеляза храмовия си празник

3
Снимка: bg-patriarshia.bg

С особена тържественост висшето духовенство на православната ни църква отбеляза храмовия празник на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", съобщи Светият Синод на БПЦ. Светата Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, в съслужение с митрополитите на БПЦ, протойерей Владимир Тишчук, представител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, храмовото духовенство и столични свещеници.

В този ден Православната ни църква чества паметта на свети Александър Невски, княз на Новгородската област в Русия. Той живял през ХІІІ век и водил успешни битки срещу шведите и рицарите от тевтонския орден. Победата му над шведската войска на брега на река Нева му спечелила прозвището Невски. През 1547г. князът е канонизиран от Руската православна църква, а в края на ХІІІ век е съставено и житието му, което описва подвизите на светеца – войн и защитник на Русия. Князът е небесен покровител и закрилник на император Александър Втори (Цар Освободител) и руското победоносно войнство.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Над 30 животински фосили от времето на динозаврите събраха учените край Трън

Как е изглеждал животинският свят в района на днешния град Трън преди повече от 80 милиона години - на този въпрос се опитват да отговорят учените палеонтолози от Националния природонаучен музей при БАН. В резултат на лятната им експедиция, която..

публикувано на 06.10.24 в 10:10

Защо София е подходящата столица за Всеправославен събор

Преди 26 години, на 30 септември, по инициатива на Българската православна църква (БПЦ), в София е свикан Всеправославен събор, който да спомогне за преодоляването на разкола сред духовенството ни. Тогава, въпреки увещанията на Истанбулския..

публикувано на 30.09.24 в 09:15
На 20 септември екипът на проф. Людмил Вагалински откри статуя в Хераклея Синтика, три дни по-късно откриха и главата на скултурата.

В Хераклея Синтика откриха подова мозайка и главата на римска статуя

Глава на статуя излезе при разкопките в големия канал на античния град Хераклея Синтика. Тя е на откритата преди дни статуя и вече е в музея на Петрич, за да я поемат реставраторите. „Уникално бе това лято“, каза проф. Людмил Вагалински по повод..

публикувано на 23.09.24 в 16:17