Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

4
Снимка: БГНЕС

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат благопожелания за здраве, щастие и плодородие. 


За изработката на сурвачка се използва дрянова пръчка, като клонките ѝ се свиват във формата на кръг. За украсата са необходими разноцветни вълнени конци или прежда, нанизани пуканки, сушени сливи, чушки и панделки. На върха се прикрепва ябълка и "златна" паричка – за да е здрава и богата годината. С потупване със сурвачката по гърба се пожелава здраве, щастие, късмет и благополучие за сурвакания.

Още за магическата сила на сурвачката – вижте в публикацията "Сурвачката – магическата пръчка на българите" от златната колекция на Радио България.

Снимки: БГНЕС, БНР-Радио Шумен
По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50

Бъдни вечер в традиционната българска култура

Нощта преди Рождество Христово във фолклорната ни култура е позната с няколко имена. Разбира се, най-често я наричаме Бъдни вечер, а основният смисъл на традициите и ритуалите за празника са добре известни – това е празник на смирението,..

публикувано на 24.12.23 в 06:05