Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 години без Надка Караджова

Славеят на Тракия ни напусна внезапно на 3 януари 2011 година

Снимка: panagyurishte.org

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и някогашната държавна музикална компания „Балкантон“.

„Майсторство от най-висока класа – само така може да се говори за изпълненията й, повечето от които се превърнаха във върхови постижения за българското народно певческо изкуство“ – по този начин определят специалистите явлението Надка Караджова. А ценителите на този глас са навсякъде по света. Познават я както от соловите й изпълнения, така и като част от легендарния ансамъбл "Филип Кутев", квартет "Славей" и  други музикални състави. А песните й отдавна са прехвърлили пределите на родината, превръщайки се в част от световното музикално наследство.

Да си спомним с преклонение и респект за Надка Караджова в публикация на Радио България от 2011 г. – „Раздяла с Надка Караджова“ , както и в материали, свързани с нейното име от архива на Радио България: 

Поклон пред паметта на голямата Надка Караджова!

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10