Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сняг ще вали в цялата страна

Снимка: БТА

През нощта ще нахлува студен въздух. Валежите от дъжд ще обхванат страната, като в Северна и Западна България бързо ще преминат в сняг и ще започне да се образува снежна покривка. В събота, 20 януари, в цялата страна вятърът ще се ориентира от североизток и с него ще продължи да нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с повсеместни валежи предимно от сняг. Ще се образува снежна покривка – в повечето райони между 5 и 10 см, а в Предбалкана и Рило-Родопската област дебелината на снежната покривка ще достигне до 25-30 см. В Дунавската равнина, Добруджа и Лудогорието, както и по планинските проходи ще има снежни виелици и навявания. Сутринта температурите ще бъдат между 0° и 5°, през деня ще се понижават и към 14,00 ч. ще бъдат между минус 3° и 2°. През нощта срещу неделя от север валежите ще започнат да отслабват и да спират.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг и ще се образува снежна покривка. Ще духа силен североизточен, а по билата - югозападен вятър. Температурите ще се понижават и максималната на височина 1200 м ще бъде около минус 2°, на 2000 м – около минус 7°.

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи, като до обяд и по южното крайбрежие дъждът ще премине в сняг. Ще духа силен североизточен вятър. Максимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а на морската вода – 7°-9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.


В южната половина на Балканите ще бъде облачно, в много райони ветровито и със значителни валежи, отначало от дъжд, но с нахлуването на студения въздух от северозапад ще преминават в сняг. В северните райони на полуострова ще преобладава слънчево време, но по-студено от обичайното. В Атина ще бъде 19 градуса, в Истанбул – 13, в Белград – 2, в Букурещ – 1.

Времето в по-голямата част от Пиренейския полуостров, Франция, страните от Бенелюкс и Централна Европа ще бъде предимно слънчево, но в повечето места с температури по-ниски от обичайните. На Британските острови ще бъде облачно, в много райони със значителни валежи от дъжд, в Шотландия – от дъжд и сняг. През по-голямата част от деня във Финландия и западните райони на Европейска Русия ще бъде мъгливо или с ниска слоеста облачност. Сняг ще вали в Прибалтика, Белгия, в северозападните и югоизточните райони на Украйна и в Полша. Под влияние на циклон времето в Централното Средиземноморие ще бъде динамично – ветровито с валежи от дъжд, в Южна Италия – значителни по количество. Над северната половина на Апенинския полуостров ще бъде предимно слънчево. В Рим ще бъде 10 градуса, в Мадрид – 8, във Виена – 4, в Париж – 2, в Мюнхен – 0, в Москва – минус 6, в Стокхолм – минус 8, в Санкт Петербург – минус 14.

В Кейптаун ще бъде 31 градуса, в Мелбърн – 27, в Чикаго – минус 8, в Ню Йорк - минус 4.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30