Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Байлово отслужват панихида в памет на дядо Добри

Снимка: Facebook / Кремиковски манастир

По повод шест години от кончината на дядо Добри, на 10 февруари в село Байлово ще бъде отслужена архиерейска заупокойна света литургия, съобщи Софийската митрополия. Богослужбата ще бъде възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и български патриарх Неофит. 

Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 г. в село Байлово и умира на 13 февруари 2018 г., на 103-годишна възраст, в Кремиковския манастир. Хората го наричаха "Божия странник", "Безсребреника" или "светецът от Байлово", заради добротата, скромността му, аскетичният начин на живот и дълбоката му щедрост. Почти всеки ден той ходеше пеша или с автобус до София и пред вратите на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" или на църквата "Св. Седмочисленици" събираше пари, които след това даряваше. 

През 2009 г. дядо Добри дари 35 700 лв. на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и това е най-голямото частно дарение в историята на храма.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Когнитивно нетърпение, ниска самооценка, чалга култура… какъв е проблемът с децата ни?

Близо 10 на сто от 11-годишните у нас поне два пъти в живота си са били… пияни, 18% от момчетата и 13% от момичетата са пушили тютюневи цигари, а цели 19% от 15-годишните са употребявали канабис, сочи международно изследване на здравното..

публикувано на 20.05.24 в 11:45

Времето остава облачно с превалявания

В понеделник облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява. До вечерта валежите ще спират. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще бъде на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и..

публикувано на 19.05.24 в 18:30

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно..

публикувано на 19.05.24 в 17:10