Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допитване сондира намеренията на абитуриенти от българското малцинство в Сърбия за университет у нас

На 22 и 23 февруари представят българското висше образование в Сърбия

Снимка: Гимназия Босилеград

Допитване сред завършващите ученици от гимназията в Босилеград организираха Община Босилеград и Националният съвет на българското малцинство в Сърбия, информира БТА. Целта е да се разберат нагласите на бъдещите абитуриенти за продължаване на образованието им в България и предпочитанията им към наши университети.  

През настоящата учебна година в 12 клас в Босилеградката гимназия се обучават 44 зрелостници. 32-ма от тях посещават учелните занятия на сръбски език и 12 на майчин български език. 

Абитуриенти от Босилеград, випуск 2022

Данните от допитването ще бъдат изпратени в българското Министерство на образованието, за да се вземат предвид желанията на бъдещите кандидат-студенти при разпределянето на места по определени специалности, разясни заместник-кметът на Босилеград и председател на Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия Стефан Стойков пред местния радио-телевизионен канал. 

Правото си да се запишат в български университети по Постановление № 103, освен завършилите гимназисти от Босилеград, могат да използват и български ученици от вътрешността на Сърбия. 

На 22 и 23 февруари представители на Министерството на образованието и науката ще проведат поредната ежегодна кампания за популяризиране на българското висше образование сред българската общност в Сърбия, информира още БТА. На 22 февруари те ще бъдат в Босилеградската гимназия, а на 23 февруари – в училища в Пирот и Цариброд.

Снимки: Фейсбук страница Гимназия Босилеград
По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският език събра в Атина преподаватели и ученици от неделните ни училища зад граница

С диктовка по български език и калиграфска работилница започнаха честванията на 20-ата годишнина от основаването на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина.  20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в..

публикувано на 11.05.24 в 07:25

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45