Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

151 години от гибелта на Васил Левски

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова
Снимка: БТА

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред подвига и да си припомнят заветните думи: „… времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме“.

Паметникът на Левски в Брамптън, Канада

Паметниците, издигнати в чест на Апостола на българската свобода, се простират от Цариброд в Сърбия до Чако в Аржентина, от Бердянск в Украйна до Брамптън в Канада. Най-много са те в държавите с най-големи български диаспори – Украйна, САЩ, Сърбия, Молдова, Румъния и други, като повечето от тях са изградени по инициатива на местните български общности и с подкрепата на дипломатическите ни представителства. Над 20 са и българските неделни училища в чужбина, носещи с гордост името на Васил Левски. 

Паметник на Васил Левски в Цариброд, откриване 2014 г.

За българските знаци на признателност и памет си припомняме от публикацията „Паметта за Левски по света – от сръбския Цариброд до Чако в Аржентина“ на Радио България, която стана част от Националната кампания за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола през 2023 г. 

Вижте и чуйте още за признанието, което нашите сънародници по света отдават на Апостола на свободата, в рубриката ни "С мисъл за Левски"

Снимки: БТА, Цветан Ангелов, БГНЕС

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50