Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детските хорове на БНР и Радио Румъния в съвместен концерт в Букурещ

Двата състава излизат на една сцена за първи път

6
Снимка: Ани Петрова - БНР

В последния ден на февруари в концертната зала на Радио Румъния в Букурещ детските радиохорове на двете партньорски медии ще изнесат за първи път съвместен концерт. Концертът е израз на сътрудничеството между Радио Румъния и Българското национално радио, споразумението за което беше подписано в София през 2023 г. от генералните директори Разван Динка и Милен Митев. 

"Програмата на този концерт е грандиозна, защото както нашият хор, така и българският хор могат лесно да интерпретират произведения с повишена трудност, добавяйки сценографски елементи, увеличаващи емоцията, предавана на публиката" - казват домакините на събитието в лицето на диригента на Детския хор на Радио Румъния Разван Радос.


Публиката ще се наслади на изключително разнообразен репертоар, като хорът от София под ръководството на диригента Венеция Караманова и пианистката Сиана Атанасова ще изпълни произведения от български композитори и творби на Франц Шуберт, Хидео Кобаяши, Астор Пиацола. В специален аранжимент ще прозвучи и „Бохемска рапсодия“ на Фреди Меркюри.


Детският хор на Радио Румъния е подготвил за концерта произведения от Пабло Казалс, Фроде Фйелхайм, Карл Дженкинс, Серж Фолие, Джон Рътър, Маркос Лейте, Хавиер Бусто, Сабин Пауца, Дан Бучиу и Антон Земан.

Концертът е на 29 февруари от 19:00 часа в концертната зала на Радио Румъния в Букурещ.


Снимки: БНР-Ани Петрова / Радио Румъния-Кристиан Баркан

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20