Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперната прима Соня Йончева стана офицер на френски орден за изкуство

Снимка: БТА

Соня Йончева получи Орден за изкуство и литература – офицерска степен. Висшето френско държавно отличие ѝ бе връчено от посланика на Франция в София Жоел Мейер, от името на френския министър на културата Рашида Дати. „Тъй като тази вечер сме в тази резиденция, в дома на Франция, който е дом на Франция повече от 100 години, бих искал да кажа, че Вие сте тук също и във Вашия дом“, добави посланикът.

„Днес, когато съм стъпила на тази най-висока трибуна пред вас, ще кажа: Мили приятели, учители, творци, съмишленици, показвайте този толкова пъстър и мечтателен свят на децата, срещнете ги с различните видове изкуства –  за да сме сигурни, че в утрешния ден ще можем да предадем щафетата и на тях“, заяви оперната прима. Тя завърши речта си с цитат на една от любимите й френски писателки Жорж Санд – „Призванието на артиста е да изпраща светлина в човешкото сърце".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20