Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Царев брод – необикновената история на едно международно село

Снимка: Венета Николова

Царев брод открай време се слави като международно село, а жителите му не крият гордостта си, че са потомци на татари, немци, турци, банатски българи, руски белогвардейци, албанци, чехи и т.н. В шуменското село се изповядват три религии, затова и до днес тук се извисяват три храма – православен, католически и джамия. "Ние сме като едно малко общество на народите" -  шегува се кметът Стефан Живков и добавя, че хората вече "са се омешали", но още пазят обичаите и паметта за предците си.

Селското училище Св. Кирил и Методий е известно като Различното училище . В него се обучават 122 деца от 7 населени места

Разположено между старите български столици Плиска и Велики Преслав, някога Царев брод (Североизточна България) се намирало точно на пътя, по който са се движели царете, оттам идва и името му. В средата на 19-ти век, след Кримската война, тук се заселва голяма група кримски татари, занимаващи се със скотовъдство, научаваме от кмета. Малко по-късно в Царев брод пристигат немците:

"През 1900 год. Фердинанд Сакскобургготски заселва към 50 немски семейства от Австро-Унгария и по-точно от Банат, а също и банатски българи. Предоставят им земи и те пристигат, носейки със себе си модерна за онова време техника и се захващат с модерно земеделие.  Имало е и 2 албански семейства, които произвеждали боза. След Октомврийската революция тук пристигат и руски белогвардейци, подгонени от режима в СССР. Последните, най-нови заселници идват през 90-те години на ХХ век. Това са  потомци на българи, които по време на Кримската война се заселват в района на Москва. Но Сталин ги интернира в Казахстан, където се оформят цели български села. След разпада на СССР, през 90-те, част от тях се прибират в България. Ние ги наричаме руснаците, но те са си чисти българи"- разказва Стефан Живков пред Радио България.
Православната църква Свети Димитър е построена през 1928 г.

През тази година католическият манастир Пресвето сърце Исусово отблязва своята 110 годишнина

Някога в Царев брод преобладавала татарска и немска реч. Освен това, в селото имало две джамии - турска и татарска. Редом до тях се извисявали и две църкви - православна и католическа. Децата посещавали татарското и немското училище. Българското школо се появило по-късно, през 1920 г. В началото на ХХ век около католическия храм израства бенедиктински манастир. До ден днешен светата обител е действаща. За нея се грижат четири сестри бенедиктинки – от България, Южна Корея, Германия и Танзания.  На чист български сестра Елизабета от Германия разказва:

Сестра Елизабета
"През 1914 г. дойдоха първите четири сестри от Германия, защото имало немска католическа колония и свещеникът помолил да бъдат изпратени тук сестри от Германия, за да създадат училище за децата и да се грижат за духовния живот. Но когато започва Втората световна война повечето немци се връщат в Германия."

През 2024-та манастирът отбелязва своята 110-а годишнина. Всеки, който дойде в Царев брод, се отбива в него, за да се снабди с уникалния мехлем от невен на бенедиктинките, приготвян по много стара рецепта. Сестра Надя разказва:

Сестра Надя
"Имало е една сестра Буркхарда, която е била лекарката на селото и е лекувала с билки, защото тогава не е имало много други неща. И тя правела различни отвари. Ние сме запазили рецептата на крема с невен и мас. Отглеждаме си невена тук, в градината. Той е подхранващ и се използва за различни кожни проблеми, в т.ч. изгаряния след лъчетерапия."

Днес Царев брод е живо село, наброяващо 1300 постоянни жители. Тук почти няма безработица. Напоследък цените на имотите значително се повишили, защото започнали да се заселват млади семейства с деца, заради възможностите на дистанционната работа, спокойствието, чистия въздух и здравословния живот на село.

Селската джамия

"При нас няма и никога не е имало напрежение на етническа или на верска основа. Тук нямаме обособени магазини, като турското кафене или българското барче. И всички заедно празнуваме по Великден и по Коледа", казва в заключение кметът Стефан Живков.

Снимки: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 15

В брой 15 на предаването слушайте: Преди началото на учебната година в Цариброд – разговор с директора на гимназията „Св.св. Кирил и Методий“ Братислав Стаменов; Какво четат учениците от Цариброд – интервю с библиотекаря в средното..

публикувано на 29.08.24 в 12:00

Григор Димитров отива на трети кръг на US Open

Първата ракета на България, Григор Димитров, се класира за третия кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис, след като постигна чиста победа над Ринки Хиджиката с 6-1, 6-1, 7-6 (4). Срещата продължи малко над два часа и 10 минути. В първите два..

публикувано на 29.08.24 в 10:40
Димово

Въпреки обещанията на политиците, българският Северозапад е все така беден

Северозападна България се свързва в представите на повечето хора с дивата природа, невероятно красивите гледки и богатото историческо наследство, което прави региона златна мина за културен и еко туризъм. Но това райско кътче на страната ни има и..

публикувано на 29.08.24 в 10:20