Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделното училище “АБВ“ в Хелзинки организира изпити за владеене на български като чужд език

Снимка: БНУ “АБВ“ - Хелзинки

Българското неделно училище “АБВ“ в Хелзинки се учредява като административен център за провеждане на дистанционни изпити за ниво на владеене на български език като чужд. Това предвижда сключеният договор между Дружеството на българите “Клуб България“ в Хелзинки и Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Сертифицирането на езиковите умения ще става според нивата на Европейската езикова рамка – А1, А2, В1, В2, С1, С2, а придобитият сертификат ще бъде безсрочен и с международна валидност.

Писменият и устният изпит ще се провеждат дистанционно чрез платформата "Скайп" пред комисия от Софийския университет. Учениците ще бъдат настанени пред лаптопи в училище "Маттлиденс" в Хелзинки.

Първата изпитна дата е определена за 14 април т.г., но за да се състои изпитът е необходимо минимум шестима ученици да заявят желание.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27