Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев пред Оливер Вархеи: Евроинтеграцията на Западните Балкани няма алтернатива

Снимка: БГНЕС

На среща с комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархеи, който е на работно посещение у нас, президентът Румен Радев заяви, че разширяването на ЕС трябва да се основава на принципи, отчитащи собствените заслуги на всяка страна в процеса на интеграция. “Спазването на този принцип е гаранция за запазване на стабилността и сигурността в Европа”, подчерта Радев. 

Според държавния глава евроинтеграцията на Западните Балкани няма алтернатива и напредъкът на страните от региона не бива да изпада от фокуса на европейските институции.

“Изказвания на водещи политически фигури в РСМ, направени по време на предизборната кампания с провокативен характер, не спомагат за укрепване на диалога между двете ни страни”, каза още Румен Радев. Той добави, че добросъседството е основен аспект в процеса на разширяване и подчерта готовността на страната ни – независимо от отрицателните послания от Скопие – да поднови усилията за конструктивно двустранно сътрудничество.

Еврокомисарят Вархей е сред гостите на форума "Европейския съюз среща Балканите" в София, който събира лидери от Общността, министри на външните работи и политици. Акцент на събитието е засилването на регионалното сътрудничество.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05