Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захлаждане и дъжд в понеделник

Снимка: БТА

В понеделник над Западна България ще бъде слънчево, докато над източните райони ще има значителна облачност с валежи от дъжд. В следобедните часове над централните части от страната ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места там също ще превали. Вятърът ще се усили и с него ще нахлуе по-хладен въздух. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, в София – около 7°, а максималните – от 16°-17° на места в Източна България до 26° в крайните югозападни райони, в София – около 20°.
 
По Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи, по-значителни по южното крайбрежие. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат 15°-19°, а на морската вода – 14°-15°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
 
Над планините от Западна България ще бъде слънчево, следобед с купеста облачност, но без валежи. В Странджа и Сакар ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. Над масивите от останалата част от страната в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа умерен и силен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 13°, на 2000 м – около 5°.

Предимно слънчево ще бъде в по-голямата част от Балканите. Над източните райони облачността ще бъде значителна с валежи от дъжд. По адриатическото крайбрежие и в северозападните райони температурите ще бъдат по-високи от средните за периода. В Белград ще бъде 28 градуса, в Атина и Букурещ – 24, в Истанбул – 16.

В западната половина от Пиренеите ще бъде предимно слънчево, а в източната, както и в по-голямата част от Западна Европа – предимно облачно с валежи от дъжд, значителни по количество в Североизточна Испания и в Ирландия. Над Северна Европа облачността ще бъде значителна, на места с превалявания от дъжд, в северните райони на Скандинавския полуостров – от сняг. Сняг ще вали и в северозападните райони на Европейска Русия. В останалите райони от Източна Европа, на Апенините и в по-голямата част от Централна Европа ще бъде предимно слънчево. В Рим ще бъде 27 градуса, в Москва – 21, във Виена – 25, в Мюнхен – 20, в Мадрид и Санкт Петербург – 19, в Париж и Стокхолм – 18.

В Ню Йорк ще бъде 29 градуса, в Чикаго и Кейптаун – 23, в Мелбърн – 15.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15