Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български празник в Лас Вегас навръх Великден

Снимка: facebook.com/bulgariansocietyofnevada

Великден събира сънародниците ни в Лас Вегас на вече традиционния Български фестивал. Тази година организаторите от Българо-американската асоциация в Невада са решили да направят събитието малко по-рано – на 5 май, за да съвпадне с православния Великден, съобщи за Радио България Мария Самичкова, говорител на асоциацията: "Имаме много специални официални гости – както представители на българската страна, като генералния консул в Лос Анджелис Бойко Христов, така и официални гости от местната управа на щата Невада".

Празникът започва по обед – в 12:00 часа, местно време, в Bruce Trent Park.

Мария Самичкова
"Имаме гости от различни щати на Америка. Г-жа Елка Русков, почетен консул на България в щата Вашингтон и организатор на турнето на документалната лента за Ваклуш Толев, ще бъде на фестивала заедно с режисьора на филма Николай Василев. Филмът "Ваклуш" ще се излъчи само няколко дни след фестивала във Вегас. Имаме и още един повод за празник – обичаната от всички певица Йорданка Христова има турне в Америка и ще бъде в Лас Вегас на 15 май – очакваме я с голямо нетърпение."

Фестивалната програма, подготвена от сънародниците ни за 5 май е изключително динамична и интересна. Специален гост ще бъде друга звезда на българската естрада – певицата Кичка Бодурова, която дълги години беше постоянен жител на Лас Вегас, а сега поделя времето си между България и САЩ.


"Също така ще имаме гости от Чикаго – Константин Маринов, който е ръководител на фолклорен клуб "Верея" и организатор на приключилия  преди броени дни голям тридневен фолклорен фестивал там. С част от гостите те идват тук при нас са във Вегас, за което безкрайно благодарим. Тук ще бъде ансамбъл "Българче" от румънския град Винга, област Банат. С тях ще си партнира нашата фолклорна формация "Жарава". Чакаме всички с наистина затаен дъх."

В програмата се включват също талантливи деца от клубовете по гимнастика, театралната работилничка "Джуджета в чекмеджета" и двете неделни училища в Лас Вегас – Първо българско училище "В.Левски" и Детска академия "Родна реч". Талантливи млади музиканти – българи и американци – от различни арт училища ще изпълняват музика от България, разказа ни още Мария Самичкова:

"Тази година сме подготвили много изненади, игри и много забавления за децата. Имаме си и генерален спонсор на събитието, и търговци, които ще предлагат много вкусна храна – българска, но не само. Празникът ни съвпада с "Cinco de Mayo" – един от най-почитаните празници на Мексико, затова ще има представители на тази страна,които ще предлагат вкусна мексиканска храна. Въобще ще бъде много празнично, много динамично – обещава Мария Самичкова от името на Българо-американската асоциация в Невада и допълва: – "Искам да честитя на всички българи православния Великден – бъдете живи и здрави! Светли великденски празници!"

Вижте още:

Информация: Мария Самичкова

Снимки: facebook.com/bulgariansocietyofnevada, личен архив на Мария Самичкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата..

публикувано на 21.06.24 в 12:38

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби".  В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия,..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54