Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Паралелното преброяване на "Галъп" при 65% извадка вкарва "Величие" в парламента

Кой е новият политически играч - партия "Величие"?

Снимка: Gallup International/БНР

Резултатите от паралелното преброяване на социологическа агенция "Галъп" при 65% извадка показват следните резултати за изборите за 50-о Народно събрание:

ГЕРБ-СДС - 24,5%, или 67 места;
ДПС - 15,8%, или 43 места;
ПП-ДБ - 15,0%, или 15%;
"Възраждане" - 14,3%, или 39 места;
"БСП за България" - 7,8%, или 22 места;
"Има такъв народ" - 5,9%, или 16 места;
"Величие" - 4,4%, или 12 места.

Резултатите към момента показват 32,6% избирателна активност. 2,9% са гласували с "Не подкрепям никого".  "Възможен е седемпартиен парламент", прогнозираха от социологическата агенция, партньор на БНР при отразяването на вота.

Политическа партия „Величие“ е регистрирана на 25 юли 2023 година със седалище във Ветрино, обл. Варна. Основана е от Ивелин Михайлов, създател на туристическия атракцион "Исторически парк" край Варна, и Николай Марков – дълги години работи като офицер в системата за национална сигурност, пише БГНЕС. Партията се опитва да пробие на политическата сцена като алтернатива на "Възраждане". Сред основните си цели тя определя реформирането на политическата система и засилване авторитета на държавните институции на основата на реалното представителство на волята на народа, защита на националното достойнство, националните интереси и геополитическото място на България, а така също армията, полицията и специалните служби да служат на българския народ и държава, а не на чужди или лични интереси. Противопоставят се на изграждането на ветрогенератори във Варненско.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Възраждане: Ако няма кабинет на ГЕРБ, вариантите са кабинет с мандат на "Възраждане" или избори

Правителство може да бъде съставено от всички партии в 50-ото Народно събрание, но без ГЕРБ-СДС и ДПС, с мандат на "Възраждане", защото това са 125 гласа. Това заяви пред БНР Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане". Според него, ако не се случи..

публикувано на 23.06.24 в 11:29

България ще бъде представена и от президент, и от премиер на срещата на върха на НАТО

Президентът Румен Радев и служебният премиер и външен министър Димитър Главчев ще участват в предстоящата Среща на върха на НАТО, съобщават от правителствения пресцентър. Днес изтича срокът за регистрация за срещата на върха на НАТО, която ще се..

публикувано на 21.06.24 в 15:28

България все още няма позиция за срещата на НАТО

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази разочарование, че все още страната ни няма позиция, с която да се яви на срещата на върха на НАТО, предаде репортерът на БНР Даниел Инков. По думите на Борисов, Европейската комисия е излезла с доклад как..

публикувано на 21.06.24 в 11:33