Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България измоли своя патриарх

Снимка: Българска Патриаршия

В деня на Вси Светии, когато Православната ни църква отбелязва Събора на 12-те апостоли и паметта на всички знайни и незнайни Христови мъченици и изповедници, миряните в България бяха възнаградени за вярата си. Едва ли има по-щастлив от Божия народ, който посреща своя измолен от Бога духовен баща, след дълги и напрегнати дни на изпитания. Веднага след оповестяването на избрания предстоятел на Българската православна църква, радостните възгласи "Достоен! Достоен! Достоен!" изпълниха пространството около катедралата "Св. Александър Невски", където се проведе интронизацията на новия Български патриарх.

Около Синодалната палата някои от свещениците, участвали в избора приеха с умерен възторг новината. Не липсваха и такива, които открито разкритикуваха избора в медиите, или направиха това с мълчание. В социалните мрежи, където всеки на воля излива емоциите си, също имаше определена група недоволни, които не скриха разочарованието си, вещаейки апокалиптичи картини за зависимости на църквата и геополитически влияния. Но с вярата, че Божиите дела ги решава Бог, други, като отец Георги Танчев от Кресна изказаха открито удовлетворението си:

Отец Георги Танчев
"Достоен избор, и тримата бяха достойни архиереи – отбеляза отец Георги пред Радио България. – На втория тур също. Поздрави за дядо Григорий, но такава е била волята Божия, така че да е дядо Даниил. Изключителен човек. Той започна от нашата епархия своя духовен път, изключително кротък, смирен, трудолюбив, истински монах. Вярваме, че патриаршеството няма да го промени по никакъв начин. Изключителен човек. Много се радваме и сме много доволни за него." 

Ставрофорен иконом Юлиян Ангелов от българския катедрален храм в Берлин, основател на църковната община в Хамбург, допълни думите на отец Георги:

Отец Юлиян Ангелов
"Да е достоен Българският патриарх, той е достоен митрополит. Познавам го от много години. Той е от родния ми град, там светителстваше преди това. Достоен човек! Бог да му дава сили, здраве и много години да управлява."

Пред Синодалната палата беше и Юлий Йорданов, член на контролната комисия на Съюза на българските писатели, автор на множество книги с литературна критика и литературна история:

Юлий Йорданов
"С новия Български патриарх създадохме единствения национален литературен конкурс на името на Екзарх Антим I – отбеляза с вълнение Юлий Йорданов. – Това е някогашният Видински митрополит. Благодарение на дядо Даниил ние успяхме да съберем хора от 5 до 105 годишна възраст за участие в този конкурс. Сами разбирате колко се вълнувам в момента и трябва да ви кажа, че благодарение на дядо Даниил този конкурс печели все повече и повече приятели. И аз съм убеден, че Негово светейшество Даниил Български патриарх вече ще има възможността да работи, така че вярата да бъде все по-дълбоко в душите и сърцата на българите."

Великотърновският митрополит Григорий изтъкна пред Радио България, че изборът за Български патриарх е "демонстрация на Божията любов и на Божията воля и на ласката Божия към българския народ. Това си е Божия правда!". Така той намекна за силата на молитвите, които вярващите отправиха през изтеклия месец Бог да даде кръста на патриаршеството на най-достойния митрополит, който да го носи за най-голяма полза за Църквата ни и спасение на народа ни:

Великотърновски митрополит Григорий
"Това показва  единството, силата на Светото православие, а българският народ е православен от много, много векове и това, което е интересно е, че 620 години след смъртта на свети Евтимий Търновски (последният български средновековен патриарх – бел.ред.), пак Божият пръст ни показва нещичко, въпреки трудностите, въпреки какви ли не изпитания – каза митрополит Григорий. – Аз даже се чудя на някои, като гледат мощите на свети Евтимий Патриарх Търновски тука, нямат ли историческо угризение, защото навремето насила България е била унищожена като патриаршия. И това го казвам като Търновски митрополит. Баязид, който я унищожава с какви ли не жестокости, не минава много време и още същата 1403 г. загива в много мъки, като разлистите историята ще видите. Бог поругаван не бива! Защо казвам това? Защото България е империя не на кръвопролитията, а империя на просветата. Много от източните народи са просветени именно заради България."

Митрополит Григорий припомня и славното минало на Търновската патриаршия (така е наричана Българската православна църква в периода 1235 -1416 г.), когато през 1235 г., по времето на Иван Асен Втори, България е в Пентархията, наравно с Йерусалимската патриаршия Майката църква, Антиохийската, Александрийската и Никейската патриаршия, когато Византия е завладяна от кръстоносците.

"Като гледам сега политици, като гледам тълковници и си казвам – тези хора дават ли си сметка за какво става дума, на какво велико наследство е този акт? А пък що се отнася до патриарха ни, новият ни млад патриарх – той точно си идва на мястото. Той е просветен, с прекрасен английски език, активен, работохолик, духовник, богослов и още много и много мога да продължа този списък с неговите способности. Попитайте само за няколко години какво е направил вече във Видин – възкреси я направо тази епархия. Така че, Бог да помага на цяла България, както каза и президентът ни – да пази тази страна, защото тя заслужава да бъде пазена. 


А пък лично аз съм уверен, че каквото и да се случи, както и сега, то беше чудо за много хора. Малцина предполагахме, че така ще стане, но Божият покров и Божията сила в немощ се познава. Бог никога няма да ни остави, защото и ние не Го оставяме, макар и да сме грешни. И да казваме винаги тази молитва: Пред тебе, Господи грешим, но и на тебе единствено се молим. България не е разколническа, опитаха се да разколничат – не разрешихме това. България знае какво да прави и тя е сериозен, незаобиколим фактор в европейската история и в европейската култура. Бог да ни пази и на многая лета!"

Снимки: Българска патриаршия, Дарина Григорова, БГНЕС, личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

д-р Мустафа Хаджи

Съпричастието е в същината на празника Курбан байрам

Хората с мюсюлманско вероизповедание в България празнуват Курбан байрам. "К урбан е арабска дума, която означава приближаване. Ч рез  жертвеното животно мюсюлманите правят всичко възможно да се доближат до милостта на Аллах" – посочва в..

публикувано на 16.06.24 в 07:45

120 години от рождението на Атанас Далчев – един от най-големите поети на България

Към Родината Не съм те никога избирал на земята. Родих се просто в теб на юнски ден във зноя. Аз те обичам не защото си богата, а само за това, че си родина моя. И българин съм не заради твойта слава и твойте подвизи и твойта..

публикувано на 12.06.24 в 10:05

Изложба в София представя древните "повелители на солта" от Провадия

В София ще бъде представена изложбата "Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр.". Временната експозиция ще бъде официално открита на 11 юни в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН). Тя се посвещава..

публикувано на 08.06.24 в 15:25