Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето българи подкрепят членството в НАТО

Снимка: БГНЕС

Ако се проведе референдум дали да бъде продължено членството в НАТО, 59% от българите биха отговорили утвърдително, показва проучване на Алианса.

По този показател България се нарежда на предпоследно място сред 32-те страни членки – зад нея с 58% е единствено Словения, а водачи са Албания, Полша и Литва съответно с 98, 91 и 88 процента. Трийсет на сто от сънародниците ни нямат мнение по въпроса, докато 11% биха гласували за излизане от НАТО.

Проучването показва още, че ако се изключи отговорът “Не знам как бих гласувал”, 66% от българите биха подкрепили страната ни да остане в Алианса.

Що се отнася до помощта за Украйна, 56% от сънародниците ни са против тя да продължи, докато 41% поддържат обратното мнение.

Проучването е проведено в навечерието на срещата на върха във Вашингтон, която ще се състои от 9 до 11 юли т.г.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Служебният премиер заяви, че се усеща липсата на редовно правителство

От Вашингтон служебният премиер Димитър Главчев заяви, че няма обяснение защо президентът още не е обявил дата за връчване на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. "Сигурно президентът Румен Радев има някакви съображения, тъй като знаете,..

публикувано на 12.07.24 в 08:23

Групата на ДПС намаля с още двама депутати

След изключването на 17-те депутати от ДПС, сред които и Джевдет Чакъров, другият председател на движението, стана ясно, че депутатът Ахмед Вранчев е изразил писмено желанието си да напусне парламентарната група на ДПС. Заявлението му беше прочетено от..

публикувано на 11.07.24 в 16:11

Парламентарната група на ДПС се разцепи, вторият мандат за кабинет отива в ПП-ДБ

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители. Сред тях е и съпредседателят Джевдет Чакъров. Решението бе прочетено в пленарна зала от зам.-председателя на Народното събрание Росица Кирова.  Всички изключени са участвали в срещата при..

публикувано на 11.07.24 в 12:38