Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Якоб ван Бейлен и неговата уникална колекция от стари български килими

10
Снимка: личен архив

Казва, че отдавна не се чувства чужденец в България. Тук е неговият дом, научил е българския и подобно на повечето ни сънародници се вълнува от политическата ситуация в страната. Но най-голямата му страст, това, което изпълва дните му със светлина и смисъл, са старите български килими. Нидерландецът Якоб ван Белейм живее от близо 16 години в България. Той е колекционер и горд собственик на над 900 автентични килими от всички краища на страната. Наскоро част от тях бяха представени на специална експозиция в Париж, организирана от БКИ .

Изложбата в Париж

Вижте: Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

"Бях много  щастлив, че за пръв път мои килими участват в изложба извън България. В Париж бяха изложени 60 мои килима, но организаторите ме помолиха да разкажа и за килими от по-малко известни области в България. Така че в експозицията беше включена и книгата ми, в която представям 87 килима с подробни описания на шарки и традиции и т.н. Тя е на английски и френски език. Доколкото знам, това е първото издание по темата, написано на чужд език" – казва колекционерът.

Но как се заражда интересът му към българското килимарство? В родината си Якоб бил издател на правна литература, но душата му била другаде. Твърди, че открай време е почитател на нашенския фолклор. Затова работил и като хореограф на групи за български, румънски и унгарски народни танци. Той е и основател на хор "Чубрица" в Амстердам – един от най-дълголетните хорове за български фолклор извън страната ни. Признава, че една от причините да се премести в България е че у наскултурното наследство съжителства с живите традиции. "Миналото не само че е представено в музеите, то е все още част от живота на българите", казва Якоб. През 2007 г. нидерландецът се установява в град Котел, където се сдобива с голяма дървена къща близо до Етнографския музей, съдържащ богата сбирка на котленски килими:

Къщата му в Котел

"Реших да украся всичките ми 8 стаи и коридорите с много красиви котленски килими, както повелява традицията. И хората, като разбраха, че съм склонен да купя техни килими, започнаха да идват и да ми ги предлагат. С течение на времето във всяка стая бях натрупал един върху друг по 3, 4 и дори по 5 килима. И така започнах да се интересувам от българската килимарска традиция, да чета научна литература и да издирвам стари образци не само от Котел, но и от Чипровци и други части на България. По време на едно мое пътуване в Турция, близо до град Коня открих голямо количество от антични чипровски килими. И имах късмета да се сдобия с безценни екземпляри и да ги върна обратно в тяхната страна на произход. Така започна всичко" – спомня си колекционерът.

Вижте още :

Освен от килимите и фолклора, Якоб е очарован и от българската природа. Пребродил е надлъж и шир повечето ни планини. Дори известно време се е занимавал с туристически бизнес:

"В първите години имах и своя фирма за културен и еко туризъм. Водих групи, предимно чужденци, понякога и българи, в планините около Котел, които познавам наизуст. Показвах им Котел, Жеравна и природните дадености наоколо. Организирах и т.нар. етно срещи. Единият ден гостите ми посещаваха домове на българи, на следващия ходиха при каракачаните, после гостуваха на турците, на ромите и пр. Така те се запознаваха с местните занаяти, с кухнята, с музиката им" – твърди Якоб.

Зимите в Котел обаче са тежки, а с напредване на възрастта нидерландецът имал нужда от по-лесен достъп до медицински и други услуги. Затова преди време той се премества във Велико Търново, където участва активно в обществения живот. Член е на партия "Зелено движение", а доскоро беше и общински съветник.


Снимки: личен архив, Facebook /Якоб ван Бейлен



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България днес - 18 юли 2024 г.

На 18 юли в „България днес“ ви срещаме с Яп ван Бейлен, еколог, политик, хореограф и колекционер на български килими, който се е установил тук, в България – първоначално в Котел, а в последствие във Велико Търново. Разговаряме за перспективите пред..

публикувано на 18.07.24 в 19:00

Президентът Румен Радев: Политическата система в България е тежко заболяла

Държавният глава Румен Радев заяви, че в петък сутринта ще обяви решението си кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. По повод коментар на Делян Пеевски, че президентът не си е на мястото, докато страната е обхваната от..

публикувано на 18.07.24 в 18:51

Комисията по бюджет и финанси задължи служебното правителство да осигури нужната помощ за пострадалите от пожарите

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие решение, с което задължава Министерски съвет незабавно да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите лица, предаде БТА. Министерски съвет..

публикувано на 18.07.24 в 18:16