Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има ясна и последователна позиция към Северна Македония

Снимка: БГНЕС

България има много ясна и последователна позиция по европейската интеграция на Северна Македония, основаваща се върху стриктното изпълнение на европейския консенсус от юли 2022 г. Това заяви зам.-министърът на външните работи Иван Кондов на среща във външно министерство с Мануел Сарацин, специален представител за Западните Балкани на Германия, предаде БГНЕС.

Българската страна е подчертала, че няма намерения да поставя "нови условия", но също няма да допусне отклонение от постигнатите договорености, първата от които е вписването на българите, на равни начала с останалите общности, в Конституцията на Северна Македония. Българската страна е изразила опасения относно зачестилите изявления на представители от правителството в Скопие, подлагащи под въпрос изпълнението на поетите ангажименти и отправящи провокации спрямо България. Те водят единствено до допълнително забавяне на присъединителния процес за Скопие. София акцентира и върху значението на икономическата и транспортната свързаност в региона и необходимостта от допълнителни инвестиции в тази област.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Протест срещу използването на вътрешното министерство за политически цели

Униформени и цивилни служители на вътрешното министерство протестираха до парламента в защита на служебния министър Калин Стоянов. "След всяка смяна започват преназначения и става страшно. На всекиго от нас омръзна да се използват полицаите, и не е..

публикувано на 12.08.24 в 13:12
Калин Стоянов

Горица Грънчарова-Кожарева е подложена на брутален натиск да не бъда министър

“ Останах с усещането, че бъдещият служебен премиер е подложен на огромен, дори, бих казал, брутален политически натиск относно това аз да не бъда в кабинета на предстоящото служебно правителство .” Този коментар направи служебният вътрешен министър..

публикувано на 10.08.24 в 15:45
Илияна Йотова

Новият служебен кабинет не е на президента

Вицепрезидентът Илияна Йотова прогнозира, че и към новото служебно правителство ще бъдат отправени обвинения в политическа употреба. Го рица Грънчарова-Кожарева е новият служебен премиер “ Този служебен кабинет не е на президента. Време е да се..

публикувано на 10.08.24 в 10:27