Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един загинал при взрив в склада край Елин Пелин, версиите за причините са различни

Снимка: БТА

Почина мъжът, пострадал след взривовете в склада за фойерверки до село Елин Пелин. Проф. Николай Габровски от МБАЛСМ "Пирогов", където бяха приети пострадалите,  уточни, че лекарите са направили всичко по силите си и изрази съболезнования към близките. Критично и с много тежка перспектива остава състоянието на 20-годишното пострадало момиче, което е с 85% изгаряния и с инхалация на отровни газове.
Има информация, че в склада са останали двама души, единият от които е синът на собственика.

Складът, в който има около два тона тротилов еквивалент, не е засегнат. Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов каза пред журналисти, че има силно горене в центъра на складовата база, което продължава. По думите му цяла вечер в рамките на всеки час се е извършвало и облитане с дронове, с които е наблюдавана цялата ситуация, очаква се и хеликоптерът на военните да обиколи района. След това ще бъде взето решение дали хеликоптерът ще се включи в гасенето - основно чрез охлаждане около склада, който се наблюдава. Все още има гърмежи от запалилия се склад. Калин Стоянов посочи, че всички действия на местопроизшествието ще започнат най-рано 24 часа след последния гърмеж.

Рано сутринта отново се е възпламенила складовата база на хранителната верига, която се намира в близост до складовете с фойерверки. Огнеборците са докладвали, че докато са гасели пожара от покрива са падали пиротехнически изделия, затова в момента складът все още гори. Взривовете са се активирали отново около 5:00 ч. сутринта, посочи Стоянов и уточни, че се наблюдава интензитетът им, и вероятно те ще продължат още няколко часа.

От човешка грешка до кълбовидна мълния - версиите за избухването на фойерверките в складовете до село Елин Пелин са различни. Според експерта по сигурност Милен Иванов, от подобни инциденти остават достатъчно следи, за да се направи експертиза. В студиото на Нова ТВ експертът коментира, че взривните материали в склада не са бързо горящи. Той поясни, че черният, т.нар. димен барут е основната суровина за производство на фойерверките гори бавно и може да възпроизведе силен взрив само в затворено пространство. По думите му, ако и другият склад в района бъде засегнат, ще има сериозен взрив, но "няма какво друго да се направи, освен да се чака и да се надяваме да няма нови експлозии".

В същото време бившият директор на "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов посочи пред БНТ, че намесата вътре на терен може да стане след като ръководителите на място са убедени, че опасността за пожарникарите, спасителите и военните е преминала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тунелът под Шипка остава оплетен в административни процедури

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова съобщи при изслушване в парламента, че оптимистичният срок за започване изработването на техническия проект за тунел под Шипка е през 2025 г., предаде БТА. Причината е, че тази година ще..

публикувано на 25.07.24 в 13:40

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 10

В десетия брой на предаването, с водещ Красимир Мартинов, ви срещаме с хора на изкуството, развиващи таланта си в чужда държава:   Деница Грубер и нейният живот, отдаден на илюстрацията в Германия; Иконопиисецът Екатерина Титова – от..

публикувано на 25.07.24 в 12:00
Петър Танев

Петър Танев отрече Украйна да е спряла неговото назначаване за посланик в Киев

По неволя бях въвлечен в спор на институционално и политическо ниво, към което нямам отношение. Това каза за bTV дипломатът Петър Танев, за когото се появи информация в медиите, че е бил предложен за посланик в Украйна по време на кабинета "Денков -..

публикувано на 25.07.24 в 10:06