Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тараклийският университет вече е част от русенския "Ангел Кънчев"

Снимка: Фейсбук/Русенски университет "Ангел Кънчев"

След подписано споразумение между правителствата на България и Молдова, държавният университет в град Тараклия става структура на Русенския университет "Ангел Кънчев", съобщи пресцентърът на  Министерския съвет. Чрез спогодбата се дава възможност за непосредствен достъп до българското висше образование на голям брой молдовски граждани от български произход от Тараклийския район и Гагаузия. В новосъздадената структура ще се обучават студенти по специалности от седем професионални направления на Русенския университет: "Педагогика на обучението по ....", "Администрация и управление", "Информатика и компютърни науки", "Машинно инженерство", "Електротехника, електроника и автоматика", "Комуникационна и компютърна техника" и "Общо инженерство".

Специалностите са избрани от висококвалифицирани специалисти в съответствие с потребностите на региона в Молдова. Обучението ще се провежда на български, румънски и английски език. Завършилите успешно студенти ще получават диплома на Русенския университет за завършена съответна образователно-квалификационна степен на висшето образование, а при желание - и европейско дипломно приложение.

Университетът е в готовност и да осигури през следващите години обучение по други специалности от професионалните направления на поделението, към които има заявен интерес. Откриването му ще затвърди българската политика, водена по отношение на българската диаспора в тараклийския регион.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отново дъждове с гръмотевици, но по Черноморието остава слънчево

В петък , 13 септември, ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места в котловините и низините видимостта ще е намалена. Още преди обяд от запад облачността ще започне да се увеличава, а след обяд на много места в Западна България ще..

публикувано на 12.09.24 в 19:45

България днес - 12 септември 2024 г.

На 12 септември  говорим за връзките между България и Китай в контекста на 75-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави. По този повод пресконференция даде посланик Дай Цинли. Продължаваме с..

публикувано на 12.09.24 в 19:00

БНР и БАН ще си сътрудничат за популяризирането на издания за сънародниците ни зад граница

Българското национално радио и Българската академия на науките подписаха Меморандум, на основата на който ще си сътрудничат и осъществяват съвместни инициативи за популяризиране на научните дейности и изследвания на академията. Документът беше..

публикувано на 12.09.24 в 15:38