Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверка на БАБХ установи, че няма заразени животни с чума

Снимка: БТА

Българската агенция за безопасност на храните провери 551 животновъдни ферми заради огнищата на чума по дребните преживни животни в Румъния и Гърция. Животните са клинично здрави, но заради опасността от заразяване засилените прегледи ще продължат и през следващата седмица, информираха от агенцията.

Ветеринарни лекари от областните дирекции на БАБХ са прегледали над 11 хил. дребни преживни животни, отглеждани в 220 населени места. Освен това на всички гранични пунктове е въведена дезинфекция заради риска от навлизане на заболяването. От агенцията напомнят и че движението на живи животни не може да става без клинични изследвания и PCR тестове.

Въвеждат се превантивни мерки срещу чума по дребните преживни животни

На денонощния телефон на БАБХ 0 700 122 99 могат да се подават сигнали за нарушение на мерките срещу навлизането на чума по дребните преживни животни в България.

Заболяването се предава от животно на животно и не е опасно за здравето на хората. То обаче води до големи икономически загуби, защото при положителен резултат в дадено стопанство трябва да бъдат унищожени всичките животни.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Бургас ученици и учени дават начало на олимпиада за изкуствения интелект

В продължение на една седмица ученици, ръководители и учени ще поставят началото на олимпиада, която ще съчетае научни и приложни задачи. Първата Международна олимпиада по изкуствен интелект e под патронажа на президента на България и ще се..

публикувано на 09.08.24 в 07:10
Златният ни медалист Семен Новиков

Четири медала за България само за ден на Олимпиадата в Париж

Четири станаха медалите за България от олимпийските игри в Париж, при това – спечелени в рамките на една вечер. Първо,  Семен Новиков грабна титлата в категория до 87 кг на класическата борба, след това Кимия Ализаде спечели бронзов медал в..

публикувано на 08.08.24 в 23:50
Семен Новиков в битка с Алиреза Мохмадипиани

Първо олимпийско злато за България от Париж 2024

България вече има своя първи олимпийски шампион на игрите в Париж. Семен Новиков срази на финала иранския борец Алиреза Мохмадипиани , който е световен вицешампион в категория до 87 кг в класическата борба. Новиков реализира категоричен резултат от..

публикувано на 08.08.24 в 21:40