Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България трябва да представи своите кандидати за еврокомисар

Снимка: Европейска комисия

На 30 август изтича срокът, в който страните-членки на ЕС могат да посочат своите кандидати за еврокомисари. България трябва да изпрати две номинации – на мъж и на жена. На 27 август в писмо до партиите в парламента служебният премиер Димитър Главчев ги призова да посочат свои кандидати за поста, като изтъкна, че "българският еврокомисар е проекция на дългосрочните национални приоритети и политики на европейско ниво". 
До подаване на българската кандидатура в последния момент се стигна, след като на 1 август тогавашният служебен премиер Димитър Главчев заяви, че ще предостави възможност на "следващото правителство, в консултации с политическите сили, да направят тези номинации". След като обаче на 26 август президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на ново служебно правителство начело с новия стар служебен премиер Димитър Главчев, топката с номинацията се върна при него, но вече с необходимост от инфарктно бърза реакция.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Още български граждани се завърнаха от Ливан

Първата група български граждани, изведени от Ливан със съдействието на Канада, се прибра у нас през тази нощ, информираха от външното ни министерство. Това е станало в тясна координация между Ситуационния център на МВнР, посолството ни в Бейрут и..

публикувано на 05.10.24 в 08:34
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Има потенциална опасност от мигрантска вълна

Потенциално има опасност от мигрантска вълна, заяви на брифинг служебният премиер Димитър Главчев след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, на което беше осъдена заплахата за страната ни от рязкото влошаване на средата за..

публикувано на 04.10.24 в 16:19

България трябва да е готова за всички сценарии в Близкия изток

Трябва да сме готови за най-лошия сценарий, защото обстановката ескалира след директната атака на Иран срещу Израел, заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов пред БНТ. "Имаме стъпки на отговор, което е следваща ескалация", подчерта..

публикувано на 04.10.24 в 10:50