Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България трябва да представи своите кандидати за еврокомисар

Снимка: Европейска комисия

На 30 август изтича срокът, в който страните-членки на ЕС могат да посочат своите кандидати за еврокомисари. България трябва да изпрати две номинации – на мъж и на жена. На 27 август в писмо до партиите в парламента служебният премиер Димитър Главчев ги призова да посочат свои кандидати за поста, като изтъкна, че "българският еврокомисар е проекция на дългосрочните национални приоритети и политики на европейско ниво". 
До подаване на българската кандидатура в последния момент се стигна, след като на 1 август тогавашният служебен премиер Димитър Главчев заяви, че ще предостави възможност на "следващото правителство, в консултации с политическите сили, да направят тези номинации". След като обаче на 26 август президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на ново служебно правителство начело с новия стар служебен премиер Димитър Главчев, топката с номинацията се върна при него, но вече с необходимост от инфарктно бърза реакция.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съставът на новия служебен кабинет е готов

Кандидатът за служебен премиер и досегашен служебен министър-председател Димитър Главчев представи пред президента Румен Радев състава на служебния кабинет. По думите на Главчев, досегашното служебно правителство се е справило добре с основните си..

обновено на 26.08.24 в 19:41
Християн Мицкоски, министър-председател на Северна Македония

Северна Македония сменя кадри в съвместната комисия с България - не защитават интересите на македонския народ

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски заяви, че предстоят кадрови промени в Съвместната мултидисциплинарна комисия между България и Северна Македония за историческите и образователните въпроси, предаде МИА. Според премиера..

публикувано на 26.08.24 в 19:31
Атанас Зафиров

БСП ще се яви на изборите в обединение с 20 партии

Двайсет леви формации ще подпишат до края на следващата седмица коалиционно споразумение за общо явяване на следващите парламентарни избори, съобщи изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров. Той поясни, че партията му е в напреднал..

публикувано на 25.08.24 в 09:43