Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България трябва да представи своите кандидати за еврокомисар

Снимка: Европейска комисия

На 30 август изтича срокът, в който страните-членки на ЕС могат да посочат своите кандидати за еврокомисари. България трябва да изпрати две номинации – на мъж и на жена. На 27 август в писмо до партиите в парламента служебният премиер Димитър Главчев ги призова да посочат свои кандидати за поста, като изтъкна, че "българският еврокомисар е проекция на дългосрочните национални приоритети и политики на европейско ниво". 
До подаване на българската кандидатура в последния момент се стигна, след като на 1 август тогавашният служебен премиер Димитър Главчев заяви, че ще предостави възможност на "следващото правителство, в консултации с политическите сили, да направят тези номинации". След като обаче на 26 август президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на ново служебно правителство начело с новия стар служебен премиер Димитър Главчев, топката с номинацията се върна при него, но вече с необходимост от инфарктно бърза реакция.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският парламент грейна в синьо и жълто по случай Деня на независимостта на Украйна

По случай Деня на независимостта на Украйна историческата сграда на българския парламент беше осветена с цветовете на украинското знаме. “ Отбелязването на Деня на независимостта на Украйна е израз на солидарността на България със стремежа на..

публикувано на 25.08.24 в 09:02
Атанас Запрянов

Министър Атанас Запрянов е готов да продължи работата си в новия служебен кабинет

Военният министър Атанас Запрянов потвърди пред журналисти, че ще приеме да остане на поста, ако му бъде предложено, и в следващия служебен кабинет. “ Основен дългосрочен приоритет в следващия служебен мандат ще бъде личният състав – ще разработим..

публикувано на 24.08.24 в 15:09
Илияна Йотова

Президентът няма да назначи служебен кабинет с вътрешен министър Калин Стоянов

Димитър Главчев има втора възможност да представи кабинет, който да направи честни и прозрачни избори и да имаме ново правителство след няколко месеца , заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в честванията на Шипка по..

публикувано на 24.08.24 в 13:17