Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България трябва да представи своите кандидати за еврокомисар

Снимка: Европейска комисия

На 30 август изтича срокът, в който страните-членки на ЕС могат да посочат своите кандидати за еврокомисари. България трябва да изпрати две номинации – на мъж и на жена. На 27 август в писмо до партиите в парламента служебният премиер Димитър Главчев ги призова да посочат свои кандидати за поста, като изтъкна, че "българският еврокомисар е проекция на дългосрочните национални приоритети и политики на европейско ниво". 
До подаване на българската кандидатура в последния момент се стигна, след като на 1 август тогавашният служебен премиер Димитър Главчев заяви, че ще предостави възможност на "следващото правителство, в консултации с политическите сили, да направят тези номинации". След като обаче на 26 август президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на ново служебно правителство начело с новия стар служебен премиер Димитър Главчев, топката с номинацията се върна при него, но вече с необходимост от инфарктно бърза реакция.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илхан Кючюк

Евродепутат сезира ЕК за тенденциозни проверки срещу управлявани от ДПС общини

Евродепутатът Илхан Кючюк отправи писмени въпроси към Европейската комисия по повод информация за масови и тенденциозни проверки от страна на ГДБОП, Антикорупционната комисия, НАП и други държавни органи в общини, управлявани от ДПС, както и в..

публикувано на 24.08.24 в 11:35

По съседски: Събития с балкански адрес

В Турция и Гърция очакват по-добър добив от маслини Реколтата от зехтин в Турция ще е рекордна. Интензивният цъфтеж на маслиновите дървета обнадежди още напролет производителите след слабия минал сезон, който рязко повиши цените на зехтина..

публикувано на 23.08.24 в 11:05

До понеделник служебният премиер трябва да представи нов състав на кабинета

Президентът Румен Радев възложи на служебния премиер Димитър Главчев да предложи нов състав на служебно правителство. "Кризата в една институция не може да бъде гасена с разпалване на пожар в друга. Следва да предложите внимателно промени в състава на..

публикувано на 22.08.24 в 13:58